TOP

Opnieuw onrust bij Hudson’s Bay Nederland, Hutspot wil naar België en Zeeman verkleint winkelbestand


Gaat Hudson’s Bay Nederlandse filialen sluiten? Het Canadese bedrijf wordt weer volledig eigenaar van de Nederlandse tak en gaat onderzoeken wat er moet gebeuren: bezuinigen of sluiten. Verder: Zeeman heeft in het afgelopen jaar zijn winkelbestand verkleind in Nederland, Hutspot wil graag naar het buitenland en Hema-werknemers hebben een nieuwe cao. Dat en meer in het nieuwsoverzicht van 11 juni.

Opnieuw onrust bij Hydson’s Bay Nederland na volledige overname door moederbedrijf Canada

Het is weer onrustig bij Hudson’s Bay Nederland. Het moederbedrijf, de joint venture tussen het Oostenrijkse Signa en Hudson’s Bay, houdt op te bestaan. Signa neemt alle aandelen over en daarmee alle bedrijfsactiviteiten van Galeria Karstadt Kaufhof in Duitsland en Galeria Inno in Belgie. De Nederlandse activiteiten, dat wil zeggen de Nederlandse filialen van Hudson’s Bay, worden juist volling overgenomen door Hudson’s Bay Company. En dat zorgt opnieuw onrust. 

Vakbond CNV maakt zich zorgen over het voortbestaan van warenhuisketen Hudson’s Bay in Nederland, zo laat de vakbeweging weten in een persbericht. Bij het bedrijf is een financieel adviseur ingehuurd om de opties voor de vijftien winkels in Nederland te bekijken omdat er niet naar verwachting wordt gepresteerd. Daarbij gaf Hudson’s Bay aan mogelijk winkels te gaan sluiten.

Zeeman verkleint zijn winkelbestand, omdat de klant vaker online en in de grotere steden winkelt

Textielsuper Zeeman hoeft met zijn sokken, onderbroeken en rompertjes niet langer in elke dorpskern een winkel te hebben. Daarover schrijft Trouw. De budgetketen heeft de afgelopen vijf jaar het aantal filialen in Nederland verkleind met 7 procent tot 517 winkels: vorige maand waren er 35 winkels minder dan begin 2014. Dat blijkt uit data van retailonderzoeksbureau Locatus, die Trouw heeft opgevraagd. Vooral in woonplaatsen die tussen de 5000 en 7500 inwoners hebben, verdwenen filialen: bijna 30 procent van de Zeemanwinkels sloot daar de deuren. De meeste winkels verdwenen in Noord-Brabant. Begin 2014 waren er in die provincie negentig winkels, inmiddels zijn dat er elf minder.

Nieuwe winkels voor Norah, Love Stories en Levi’s

Het populaire Nederlandse modemerk Norah opent binnenkort een winkel in Stadshart Zoetermeer, het Nederlandse lingerielabel Love Stories, opgericht in 2013 door Marloes Hoedeman, heeft een winkel geopend aan de Meent 52 te Rotterdam, en Levi’s heeft een winkel geopend in De 9 Straatjes in Amsterdam.

Hutspot ‘waarschijnlijk volgend jaar naar Antwerpen’

Hutspots eerste buitenlandse winkel komt waarschijnlijk in Antwerpen. Ook Duitsland en Frankrijk zijn potentiële markten voor het winkelconcept. Dat laat mede-oprichter Nick van Aalst weten in een interview met RetailTrends. Maar eerst volgt de opening van het filiaal in Magna Plaza in Amsterdam. Naast expansie naar België, Duitsland en Frankrijk sluit Van Aalst ook een vestiging in Kaapstad en New Orleans niet uit. “Het is niet zo dat we daar over een jaar een winkel gaan openen, maar de ambitie is er nog wel altijd.”

Hema verlaagt maximumlonen met kwart in nieuwe cao

Nieuwe medewerkers van Hema krijgen een maximumloon dat fors lager ligt dan tot op heden het geval was. Daarover schrijft RTL Z. Dat staat in een nieuwe cao die de winkelketen heeft gesloten met vakbond CNV. Dat bevestigt een woordvoerder van Hema aan RTL Z na berichtgeving van de NOS. Voor een bestaande winkelmedewerker bedraagt het maximumloon 2766 euro bruto per maand. Dat wordt straks 2055 euro voor nieuwe medewerkers. Filiaalmanagers konden nu maximaal 4158 euro bruto verdienen. Dat zakt voor nieuwe filiaalmanagers naar 3148 euro. In beide gevallen gaat het om ongeveer een kwart minder bruto loon.