TOP

O’Neill wint namaakzaak over color blocking-jas

Modemerk O’Neill won in december 2013 een kort geding van het Nederlandse L-Fashion. De Jenny Jacket van L-Fashion maakt inbreuk op de Coral Jacket van O’Neill.

De Rechtbank Den Haag heeft 18 december 2013 vonnis gewezen in de zaak van L-Fashion Group Netherlands tegen O’Neill. Volgens de rechter maakt de Jenny Jacket van L-Fashion inbreuk op de Coral Jacket van O’Neill, ondanks dat color blocking een modetrend is die iedereen mag gebruiken.

Winterjassen

De Coral Jacket van O’Neill uit de wintercollectie van 2011 bestaat in verschillende kleurencombinaties, waaronder de combinatie lichtblauw-donkergrijs-geel. Ook L-Fashion heeft een lichtblauw-donkergrijs-geel gekleurde jas in haar wintercollectie 2013. De kleding van L-Fashion wordt verkocht onder de merken Icepeak en Lutha.

Auteursrecht en modelrecht

Volgens O’Neill maakt de Jenny Jacket inbreuk op het auteursrecht en het niet-ingeschreven modelrecht van de Coral Jacket. De voorzieningenrechter Den Haag was het hiermee eens en heeft L-Fashion op 22 november 2013 bevolen de verhandeling van de Jenny Jacket te staken.

Kort geding

Hierop heeft L-Fashion een kort geding aangespannen. Volgens L-Fashion komt de Coral Jacket helemaal geen modelrecht toe, omdat het model van O’Neill niet nieuw is en geen eigen karakter bezit.  Al in 2005 bracht L-Fashion een soortgelijke jas – de Tornado Jacket – op de markt. Bovendien komt color blocking sinds 2011 veel in het modebeeld voor en kan niemand daar een exclusief recht op claimen. Ook kan de Coral Jacket geen auteursrecht toekomen.

Het oordeel

Volgens de rechter is de Coral Jacket van O’Neill wél nieuw en heeft de jas ook een eigen karakter. De kleurencombinatie lichtblauw-donkergrijs-geel was niet beschikbaar bij de Tornado-jas, en ook de vorm van de banen op de Coral Jacket is anders dan bij de Tornado Jacket. Ook de kleurvlakken op de mouwen en de rits is anders. Op de Coral Jacket rust dus wel een modelrecht én een auteursrecht. Omdat de Coral Jacket en de Jenny Jacket bij het publiek dezelfde totaalindruk zouden wekken, wordt door de rechter de inbreuk op zowel het modelrecht als het auteursrecht aangenomen.

Gevolgen

Het bevel tot staking blijft vooralsnog in stand. L-Fashion moet al haar afnemers in de Europese Unie een brief sturen waarin zij oproept tot een onmiddelijke recall van de Jenny Jacket. Alle kosten die hieraan verbonden zijn, komen voor rekening van L-Fashion.

Lees hier het vonnis.