TOP

Onderzoekers skimmen nieuwe EMV-chip

Het nieuwe pinnen gaat niet zonder slag of stoot. Opnieuw weten onderzoekers de nieuwe EMV-chip te manipuleren. Dit keer skimmen ze de chip.

Het blijkt relatief eenvoudig: het skimmen van een EMV-chip. Een plat printplaatje dat makkelijk in de betaalterminal geplaatst kan worden, onderschept en onthoudt de pincode van de gebruiker. Dit bewezen onderzoekers vorige week tijdens beveiligingsconferentie CanSecWest in Canada. In een aanbeveling schrijven onderzoeksbureaus Inverse Path en Apture Labs: “Wij zijn van mening dat, ondanks de claims van de industrie over verminderde fraudegevoeligheid, de EMV ontoereikend en veel te complex is. Hij zou vervangen moeten worden door een meer simpele en schonere oplossing.”

Geen zorgen
Currence dat gaat over het elektronische betalingsverkeer in Nederland, wijst erop dat alleen de pincode wordt buitgemaakt. Een zegsvrouw meldt aan Webwinkel.nl: “En een pincode zonder kaart, dat is eigenlijk niks. Op dit moment is het vergelijkbaar met iemand die een cameraatje gebruikt om een pincode af te kijken. En het blijft staan dat de EMV veiliger is dan de magneetstrip.”

Voorgeschiedenis
In december 2009 was in VPRO-programma Goudzoekers te zien hoe onderzoekers van de universiteit van Cambridge het betaalmiddel misbruiken. De onderzoekers stuurden de pingegevens van een klant in de winkel draadloos over naar een laptop waarmee zij in een andere winkel aankopen deden. Het bedrag verscheen vervolgens op de rekening van de klant.