Onderzoek: via webwinkels wordt het meest opgelicht
Je ziet je droomjurkje voor de feestdagen op een webshop en je besluit om hem te bestellen. Hij wordt binnen drie werkdagen geleverd, maar helaas na vijf werkdagen heb je nog steeds niets. Erachteraan bellen of mailen helpt niet: er wordt niet opgenomen of gereageerd. Inmiddels is het februari en is heb je het item nog steeds niet in huis…
Opgelicht
De afgelopen twee jaar werden zo’n 1,1 miljoen Nederlanders online opgelicht voor 5,3 miljard euro (gemiddeld 4900 euro per slachtoffer). Hiervan is meer dan 70 procent niet meer dan 500 euro kwijtgeraakt. Zeven procent verloor meer dan 10.000 euro. De grootste groep van al deze consumenten werd de dupe door producten te bestellen via nepwebwinkels. Daarnaast werd er gefraudeerd met identiteit en werden mensen via datingssites opgelicht. Dit blijkt uit onderzoek van Fraudehelpdesk onder duizend Nederlandse mannen en vrouwen boven de achttien jaar.
Webwinkels
“In 20 procent van de fraudegevallen heeft een consument een in een webwinkel besteld artikel nooit geleverd gekregen”, vertelt André Vermeulen van Fraudehelpdesk tegen Twinkle magazine. “Daarbij zijn vooral jongeren van achttien tot dertig jaar de dupe. Daarna volgt de leeftijdscategorie 31 tot 45 jaar.”
Minder oplichting
In oktober meldde Textilia nog dat het aantal aangiftes tegen virtuele oplichting minder werd.
Waren er in 2013 nog 48.000 aangiftes, de teller stond in de eerste acht maanden van dit jaar op 28.000. Hoewel het jaar nog niet helemaal voorbij is wordt volgens Harry Jongkind, projectleider van het Landelijk Meldpunt Internetoplichting van de politie, het aantal aangiftes van vorig jaar niet geëvenaard.
Aangifte
Uit onderzoek van Fraudehelpdesk blijkt nu dat van alle gedupeerde consumenten 47 procent aangifte heeft gedaan bij de politie. De meerderheid die dit niet deed schaamde zich of had geen vertrouwen in het optreden van de politie.