TOP

Onderzoek: Meeste geweld en agressie in winkelcentra

Nederlanders voelen zich het meest onveilig in een stationshal, maar in een winkelcentrum gebeuren de meeste incidenten. Dit blijkt uit onderzoek van Securitas naar veiligheid in openbare ruimten in Nederland.

Na de stationshal, voelen de meeste mensen zich onveilig in parken (25%), pleinen (24%) en winkelcentraysiek geweld, verbale agressie en diefstal. Maar liefst 34% van de ondervraagden geeft aan wel eens een vervelend incident te hebben meegemaakt in een winkelcentrum.
“Het is schokkend dat winkelend publiek vaak wordt geconfronteerd met geweld en agressie”, zegt Henk Mikkers, productmanager Police, Justice & Defense bij Securitas in de Telegraaf. “Om het gevoel van veiligheid weer te vergroten moeten winkeliers, gemeenten en beveiliging samen optrekken om incidenten te voorkomen.”
Volgens 80% van de 1000 ondervraagden wordt het veiligheidsgevoel hoger door het inzetten van goede verlichting. 55% voelt zich veilig in het bijzijn van beveiligers en 54% ziet graag duidelijk vindbare in- en uitgangen.

Ook het veiligheidsgevoel bij evenementen en uitgaan is onderzocht. Op Koninginnedag en tijdens festivals maken Nederlanders de meeste incidenten mee. Het gaat hierbij meestal om fysiek geweld; 61% zegt een evenement te verlaten als de stemming omslaat en 43% gaat weg als het te druk wordt.