TOP

Onderzoek: gevaarlijke chemicaliën in kinderkleding [update]

Een breed scala aan gevaarlijke chemische stoffen is gevonden in kinderkleding en schoenen van een aantal grote merken, van onder andere fast fashion, sportkleding en luxe merken. Dit blijkt uit een onderzoek van Greenpeace.

Volgens het onderzoek van milieuorganisatie Greenpeace zitten er in veel kinderkleding van bekende grote merken schadelijke chemische stoffen die slecht zijn voor het milieu.

Naar het lab
In totaal werden 82 textielproducten vanuit 25 landen en regio’s wereldwijd van merken als American Apparel, C&A, Disney, GAP, H&M, Primark, Uniqlo, Adidas, Nike, Puma en Burberry opgestuurd naar Greenpeace Research Laboratories. Van daaruit zijn de producten verstuurd naar onafhankelijke laboratoria. Daar werden ze onderzocht of er chemicaliën aanwezig waren.

Uit de testen is volgens Greanpeace ook daadwerkelijk gebleken dat sommige artikelen schadelijke stoffen bevatten. Als deze producten in het milieu terechtkomen, kunnen ze schade aanrichten aan de voortplanting van flora en fauna.

Detox-campagne
Greenpeace heeft al eerder diverse onderzoeken gepubliceerd als onderdeel van de Detox-campagne. Dit is een campagne die gevaarlijke chemische stoffen in textiel – en leerproducten laat zien. Greenpeace bevestigt dat het gebruik van gevaarlijke chemicaliën nog steeds vaak voorkomt in kleding van kinderen. De stoffen zouden slecht zijn voor het milieu, maar niet schadelijk voor consumenten.

Merken reageren op onderzoek
Na publicatie van het Greenpeace-onderzoek hebben meerdere merken gereageerd op de ‘aanval’ van de milieuorganisatie. H&M beweert dezelfde tests te hebben uitgevoerd in hun eigen lab, waaruit blijkt dat de producten veel lagere niveaus van de stoffen hebben dan dat Greenpeace beweert.

Een woordvoerder van H&M: ”De niveaus van PFC die Greenpeace beweert te hebben gevonden in het geteste H&M-kledingstuk zijn niet in strijd met de EU-regelgeving. In de EU bestaat geen wettelijke restrictie op de aangetroffen stof (PFHxS). H&M had op het moment van productie van het geteste artikel (in september 2012) zelf nog geen verbod op het gebruik van PFC’s. Daarnaast hebben wij een extern laboratorium verzocht hetzelfde product te testen en zij hebben veel lagere niveaus van de stof gevonden. H&M heeft een verbod op PFC’s sinds 1 januari 2013. Dit betekent dat alle orders die geplaatst zijn vanaf 1 januari 2013 zijn geproduceerd zonder PFC’s. Testen uitgevoerd door externe laboratoria op onze producten bevestigen dat artikelen die geproduceerd zijn na 1 januari 2013 geen PFC’s bevatten.’’

Naast H&M hebben Primark en Burberry ook gereageerd op het onderzoek. Burberry beweert dat hun artikelen geen gevaar opleveren. Een woordvoerder van Primark zegt dat eraan wordt gewerkt om chemische stoffen uit het productieproces te halen: ”We hebben een strikt chemisch beleid die volledig voldoet aan de EU-wetgeving.’’