Onderzoek: buiten sporten is favoriet
Ruim zestig procent van de sportende Nederlanders geeft aan dat buiten sporten ze een beter gevoel geeft dan binnen sporten. Daarnaast vindt de meerderheid (56 procent) dat buiten sporten gezonder is, zo blijkt uit onderzoek van Ecco onder meer dan vijfhonderd Nederlanders. Het onderzoek werd uitgevoerd door PanelWizard, in aanloop naar de Nationale Sportweek 2011.
Zomer en winter
De helft van de sportende Nederlanders geeft aan in het dagelijks leven al zoveel tijd binnen door te brengen en daarom het liefst buiten te sporten. Vooral in de zomerperiode is buiten sporten favoriet, hoewel meer dan een kwart (27 procent) van de sportende landgenoten zich niets aantrekt van de temperatuur en het liefst het hele jaar door buiten te vinden is. Een derde van de sportende Nederlanders geeft aan in de zomerperiode het liefst buiten te sporten en in de winterperiode liever binnen actief te zijn. Slechts 18 procent sport het liefst binnen, ongeacht het seizoen.
Gezonder
Buiten sporten geeft niet alleen een beter gevoel dan binnen sporten (63 procent), maar is bovendien gezonder, vindt 56 procent van de sportievelingen. Dit wordt bevestigd door recent Brits wetenschappelijk onderzoek van de Peninsula College of Medicine and Dentistry (PCMD). Uit die studie blijkt dat bewegen in de frisse lucht meer energie, positieve betrokkenheid en revitalisatie oplevert. Negatieve gevoelens zoals spanning, verwarring, boosheid en depressies worden juist tegengegaan. Ook beleven we meer plezier aan oefeningen als ze in de buitenlucht worden uitgeoefend en we houden dit vaak langer vol.
De twee meest populaire sportlocaties zijn dan ook buiten in de directe woonomgeving (41 procent) en de natuurlijke omgeving zoals bos, duinen of strand (38 procent), gevolgd door de sportschool (34 procent) en het lokale park (23 procent).
Naast het gezondheidsvoordeel is buiten sporten goedkoper dan binnen sporten, vindt zestig procent van de sportende Nederlanders. Daarnaast kun je buiten doen en laten wat je zelf wilt, je hoeft er alleen maar de deur voor uit, zo is 63 procent van mening. Bijna een kwart van de sportende Nederlanders (23 procent) maakt vaak gebruik van objecten die men buiten aantreft, zoals bankjes, trappen, brugleuningen en lantarenpalen.
Top 5
Van alle Nederlanders doet zeventig procent wel eens aan sport. Dertig procent geeft aan zelden of nooit te sporten, maar een gelijke hoeveelheid mensen sport twee tot drie keer per week. Een vijfde sport één keer per week. Opvallend is dat het percentage lager opgeleiden dat zelden of nooit sport (39 procent) hoger is dan het percentage hoger opgeleiden dat inactief is (18 procent).
De top vijf van populairste sportactiviteiten onder Nederlanders is:
1. Actief wandelen
2. Fitness/cardio-oefeningen
3. Zwemmen
4. Balsporten
5. Hardlopen
Op de vraag van welke bekende Nederlander men graag een personal training zou willen krijgen, gaat de voorkeur uit naar Sven Kramer. Bij de mannen staat Doutzen Kroes op de tweede plaats, bij de vrouwen is dit Arie Boomsma. Op nummer drie staat bij zowel mannen als vrouwen Dennis van der Geest.
Natuurlijk bewegen
De resultaten van het onderzoek van Ecco werden bekendgemaakt op de dag waarop het merk de Biom Train op de Nederlandse markt bracht. Biom Train is een veelzijdige ‘Natural Motion’ schoen die voor verschillende sportieve activiteiten kan worden gebruikt, zowel indoor als outdoor. De constructie van de schoen is zeer flexibel, zodat de voet tijdens het trainen natuurlijk kan bewegen in de schoen. De voeten worden op een minimalistische manier ondersteund, waardoor ze harder moeten werken en de voet- en lagere beenspieren worden versterkt en het risico op letsel wordt verlaagd.
De naam Biom staat voor biomechanisch en in het bijzonder voor de biomechanische eigenschappen van hardloopschoenen. De Biom-technologie werd in 2009 door Ecco geïntroduceerd in hardloopschoenen en in 2010 ook in wandelschoenen. Hiermee speelde Ecco in op de steeds populairder wordende trend van (semi)blootsvoets lopen. De ‘Natural Motion’ filosofie achter dit concept is echter ook te vertalen naar andere sportactiviteiten, zoals Ecco nu doet met Biom Train.