TOP

Ondernemersvertrouwen daalt, surséance van betaling voor Miss Etam en Steps en beleggers lopen nog steeds warm voor winkelvastgoed in de grote steden

Het CBS meldt dat ondernemers de toekomst opnieuw somber inzien in het eerste kwartaal van 2021. Verder heeft de rechter de aanvraag voor uitstel van betaling voor Miss Etam en Steps goedgekeurd en blijven winkelpanden in de vijf grote steden interessant voor beleggers ondanks de crisis. Dit en meer vind je in het nieuwsoverzicht van 12 februari.

Cijfers CBS: vertrouwen in toekomst opnieuw gedaald bij ondernemers

Ondernemers zien de toekomst somber in. De verschillen tussen hard en minder hard getroffen bedrijfstakken zijn echter opvallend groot. Dat blijkt uit de cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag heeft gepubliceerd. In het tweede en derde kwartaal van 2020 waren ondernemers binnen nagenoeg alle bedrijfstakken negatief gestemd. Begin 2021 verbeterde de stemming bij zes bedrijfstakken waarbij de bouw er met een ondernemersvertrouwen van 12,1 punten uitspringt. Hiertegenover staan bedrijfstakken die juist pessimistischer waren dan het voorgaande kwartaal. Dit gold met name voor de horeca, waar het vertrouwen het sterkst afnam en ondernemers het somberst gestemd zijn. Ook bij ondernemers in de autohandel- en reparatie en de detailhandel is het vertrouwen sterk gedaald.

Miss Etam en Steps in surséance van betaling

De rechter heeft de aanvraag van uitstel van betaling voor Miss Etam en Steps toegewezen, melden verschillende media. De surséance werd eerder deze week aangevraagd door NXT Fashion, de eigenaar van de twee ketens. Een bewindvoerder moet nu nagaan of er nog een doorstart inzit voor delen van Miss Etam en Steps. Vakbond AVV hoopt dat de bewindvoerder ook onderzoek doet naar de manier van handelen van NXT Fashion-eigenaar Martijn Rozenboom. De vakbond ligt al maanden overhoop met Rozenboom die door AVV wordt beticht van ‘wanbeleid’.

Winkelpanden in de vijf grote steden steeds populairder bij beleggers

Beleggers die winkels kopen in Nederlandse binnensteden zetten steeds meer in op de vijf grootste steden, rapporteert vastgoedpartij Colliers in het onlangs verschenen ‘Beleggen in hoofdwinkelstraten’. Daar zijn de huren het hoogst en de kansen op langdurige leegstand het kleinst. Andere steden zijn minder populair, terwijl juist daar de verhouding tussen opbrengst en risico vaak beter is. Ondanks dat het wankele vertrouwen in de winkelmarkt verder is aangetast door de coronacrisis en de sluiting van niet-essentiële winkels, blijven beleggers toch kijken naar investeringsmogelijkheden. Het kopen van winkels in hartje Amsterdam is de veiligste keuze, omdat de leegstand er laag is en weinig schommelt. Het rendement is echter het grootst in Assen en Deventer, blijkt uit het rapport.

42|54 en Tomboy lanceren capsulecollectie

Kledingmerk Tomboy slaat de handen ineen met 42|54, het sportlabel van de Belgische ex-atleet Élodie Ouédraogo en sprinter Olivia Borlée, voor de capsulecollectie Gymclub. De twee bedrijven willen met ‘sterke silhouetten de grens opzoeken van de hybride mode waar beide merken om bekend staan’, melden ze in een persbericht. De Gymclub-collectie refereert naar sportkleding uit de vroege jaren ’80. Denk glanzend lycra, stijgbeugels legging en beenwarmers. De lijn is vanaf 11 februari verkrijgbaar via de webshops van beide labels.

Credit: Robin Benzrihem on Unsplash