TOP

Ondernemersvertrouwen begin 2022 lager, ONL pleit voor herstelplan ondernemers en nieuwe betaaldienst komt naar ons land

Het ondernemersvertrouwen is begin dit jaar lager, ondernemersorganisatie ONL pleit voor een herstelplan voor ondernemers en er komt een nieuwe betaaldienst naar ons land. Dat en meer lees je in het nieuwsoverzicht van 14 februari.

Foto: Pexels

Ondernemersvertrouwen lager begin 2022

Het ondernemersvertrouwen lag begin 2022 lager, nadat het drie kwartalen op rij was gestegen. Dat meldt het CBS op basis van de conjuctuurenquête die het statistiekbureau samen opstelt met onder meer MKB-Nederland en VNO-NCW. Begin 2022 kwam het ondernemersvertrouwen uit op 6,4. Dit is ongeveer 13 punten lager dan een kwartaal eerder, toen de stemmingsindicator een recordhoogte bereikte. Vooral in de horeca is het vertrouwen gedaald (van 34,5 in Q4 2021 naar -35,5 in Q1 2022). Ook detaillisten waren begin 2022 pessimistisch gestemd: van 1,9 punten in Q4 van 2021 naar -5 punten in Q1 dit jaar. In de overige bedrijfstakken nam het ondernemersvertrouwen af ten opzichte van een kwartaal eerder, maar bleef het in de meeste bedrijfstakken wel positief. Wel geven ondernemers aan sinds begin 2022 het meest last te hebben van het personeelstekort. Het percentage dat dit als belemmering ervaart stijgt al meerdere kwartalen op een rij en lag begin 2022 op bijna 28 procent. Verder geven steeds meer ondernemers aan belemmerd te worden door een tekort aan productiemiddelen, materiaal en ruimte. Begin 2022 geldt dit voor bijna 14 procent, het gemiddelde van dezelfde periode in de jaren 2012-2020 was nog geen 3 procent.

Zeeman breidt kledinginzameling uit

Textilediscounter Zeeman breidt de inzameling van tweedehandskleding uit naar al zijn 460 Nederlandse winkels. Dat meldt het kledingbedrijf in een persbericht. Al eerder kon er in 50 van de zaken tweedehandskleding worden ingeleverd. Afgelopen zomer startte de discounter in zes winkels met de doorverkoop van tweedehands dames-, baby- en kinderkleding. Zeeman werkt in dit project nauw samen met kringloopwarenhuis Het Goed, met 30 vestigingen en vijf textielsorteercentra in ons land.

Nieuwe betaaldienst betreedt ons land

Er komt een nieuwe betaaldienst naar ons land: in de loop van dit jaar betreedt de Franse fintech Alma de Nederlandse markt. Dat meldt Emerce. Het bedrijf heeft 210 miljoen euro groeigeld opgehaald waarmee het internationaal uit wil breiden. Het Franse bedrijf biedt in grote lijnen dezelfde betaaldiensten als Klarna. Ook met Alma kunnen webshops consumenten meerdere betaalopties bieden, waaronder achteraf betalen in één keer of in twee, drie of vier tranches. Naast Nederland wil de Franse fintech zijn diensten dit jaar ook gaan aanbieden in Oostenrijk, Luxemburg, Portugal, Ierland. Het is al actief in Frankrijk, België, Duitsland, Italië en Spanje.

ONL pleit voor herstelplan ondernemers

Ondernemersorganisatie ONL pleit voor een herstelplan voor ondernemers die door de coronamaatregelen ‘gigantische schulden’ hebben opgebouwd. Dat zegt voorzitter Hans Biesheuvel tegen BNR. Hij vindt dat er net zo lang gesteund moet worden zolang er maatregelen zijn, maar dat er daarna moet worden gewerkt aan herstel. De aanpak van de schulden is volgens Biesheuvel het allergrootste probleem; hij vraagt echter geen kwijtschelding, maar omzetting van de steun in een uitgestelde lening die zonder rente afbetaald kan worden. Biesheuvel zei dit in een gesprek met de nieuwszender over de Now-regeling. Ondernemers die door de coronamaatregelen inkomen derven kunnen namelijk vanaf vandaag weer Now-loonsteun aanvragen voor de periode januari tot en met maart. Bedrijven die minimaal 20 procent omzetverlies lijden kunnen tot 85 procent van de loonkosten vergoed krijgen. In januari golden nog strenge beperkingen, waardoor ondernemers vooral in die maand minder omzet hebben gedraaid. Met de loonsubsidie hoopt het kabinet dat bedrijven hun werknemers kunnen blijven doorbetalen. Inschrijven voor de loonsteun kan tot en met 13 april.