TOP

Ondernemers verwachten financieringsproblemen

Het wordt er voor ondernemers niet makkelijker op. Adviesbureau Deloitte verwacht namelijk dat een kwart van hen de komende zes maanden problemen krijgt met het aanvragen van een nieuwe financiering.

Banken worden voorzichtiger en scherpen de leningen aan, stelt Oscar Snijders van Deloitte op radio BNR. Een derde van de ondernemers denkt aan te zullen lopen tegen de grenzen van bestaande afspraken met banken. Snijders: “Ondernemers moeten zich beter voorbereiden. Zo kunnen ze beter niet tot het laatste moment wachten met het aanvragen van een lening. Het beste is om open kaart te spelen met de bankadviseurs. Geef voortijdig aan hoe de zaken er voor staan. Dat wordt meer gewaardeerd dan pas de situatie op het laatste moment voor te leggen. Dat schrikt af.”

Als bedrijven moeilijk kunnen voldoen aan de financieringsvoorwaarden van bestaande leningen, denkt een derde van de ondervraagde ondernemers dat banken zullen verlangen dat zij hun bedrijfsstrategie heroverwegen. Een kwart verwacht dan een hogere risicopremie en een op de tien denkt dat banken hun financiering zullen intrekken. Snijders vindt dat bedrijven rekening moeten houden met mogelijke stappen van banken.