TOP

Ondernemers verbaasd over resultaten Locatus onderzoek

De resultaten van het gisteren gepubliceerde Locatus onderzoek doen veel stof opwaaien bij ondernemers. Winkelstraten zouden te maken hebben met met teruglopende bezoekersaantallen. De gemeente Hoogeveen en ondernemers zijn het hier niet mee eens.

Landelijk is er volgens het onderzoek sprake van een daling van 10% en in Hoogeveen zou er zelfs sprake zijn van 40%. De gemeente Hoogeveen reageerde gisteren met een persbericht aan Trouw. Er was volgens hen geen teruggang, het aantal bezoekers lijkt juist toe te nemen. Na een belrondje door Trouw blijkt dat veel Hoogeveense ondernemers het ook niet eens zijn met de cijfers van Locatus, zij melden juist dat het goed gaat.

Opvallend is dat geen van de Hoogeveens winkeliers contact heeft gehad met Locatus. Na een belrondje door Textilia naar de winkeliersverenigingen van Kerkrade Centrum, Naaldwijk Centrum en Museumkwartier waar P.C. Hooftstraat onder valt, blijkt hetzelfde. Geen van hen heeft contact gehad met Locatus. Zij vragen zich zelfs af waar de (hoge) percentagecijfers vandaan komen. Zowel Kerkrade als Naaldwijk geeft aan dat het iets rustiger is in de winkelstraat, maar dat het nog steeds goed gaat.

Museumkwartier
Ondernemersvereniging Museumkwartier in Amsterdam laat weten dat zij bereid is te geloven dat het aantal bezoekers is gedaald, maar in de overige conclusies van het onderzoek kan zij zich niet vinden. “Misschien zijn er minder bezoekers, maar dat wil niet zeggen dat er minder verkocht wordt. Er wordt zelfs gebouwd, geïnvesteerd en geïnnoveerd.  Als er geen omzet is, kunnen de ondernemers hun huur niet opbrengen en komt er leegstand, maar daar is helemaal geen sprake van.”

Ondernemersvereniging Museumkwartier is daarom ook erg positief over de toekomst: “We werken hier met een hyperactieve en creatieve ondernemersclub. Het onderzoek brengt misschien negatieve publiciteit, maar het geeft ons ook een steuntje in de rug. Op dit moment krijgen we 3 miljoen bezoekers, maar dankzij de twee museums die volgend jaar weer opengaan, krijgen we er 5 miljoen. Dat is een enorme groei en we gaan er met z’n allen echt tegenaan.”

Megastores
Deze positieve instelling komt ook naar voren bij ING Vastgoed, sinds kort eigenaar van de Haagse Megastores. Volgens het onderzoek hadden de Megastores 31% minder bezoekers in 2008. “We weten dat er een probleem was, dus we zijn niet verbaasd over minder bezoekers. Maar ING is ervaren, heeft geduld en een lange adem dus wij kunnen veel doen met de Haagse Megastores. Wij zien het als een lange termijn investering.”

Waar ING zich nog het meest over verbaasd is de uitspraak van Locatus directeur Gerard Zandbergen dat het funshoppen voorbij is. “Deze mening slaat de plank helemaal mis. Door internet is de ervaringswaarde juist nog belangrijker. Mensen gaan winkelen om een leuke tijd te hebben. Wij willen daarom vrije tijd en winkelen met elkaar combineren, zodat mensen voor hun plezier naar de winkelstraat gaan. Dit geldt eigenlijk voor de hele markt. Wat ons betreft heeft funshoppen nog een hele lange toekomst.”

 

Merkt u ook teruggang van het aantal bezoekers? Of gaat het nu juist veel beter dan in 2008? Deel uw ervaring via onderstaand bericht.