TOP

Ondernemers maken weinig gebruik van overheidssteun

Ondernemers doen amper beroep op de steunmaatregelen van de overheid om de recessie de kop te bieden. Dit blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Intomarkt Gfk in opdracht van adviesbureau Grant Thornton onder 500 directeuren en financieel bestuurders.

De resultaten uit het onderzoek zijn opvallend aangezien veertig procent van de ondervraagden vindt dat de overheid te weinig steun verleent, terwijl ze weinig gebruik maken van de steun die voorhanden is. Zo maakt slechts tien procent gebruik van de mogelijkheid om investeringen versneld af te schrijven en zes procent is dat nog van plan. Van andere mogelijkheden maakt nog geen tien procent gebruik. 17 procent vergroot de kasstroom door BTW per kwartaal in plaats van per maand te betalen.

Woordvoerder van MKB Nederland, Joep Rats, relativeert de percentages. In dagblad Spits meldt hij: “Wat is weinig? Het zou wel erg bar en boos met de economie zijn als alle bedrijven gebruik van de steunmaatregelen zouden maken.” Hij stelt voor om ook kleine investeringen voor bedrijven fiscaal aantrekkelijk te maken, zodat ze daarmee hun service kunnen verbeteren.”