TOP

“Ondernemers laten zich onnodig gek maken”

Ondernemers laten zich veel te vaak en onnodig gek maken door allerlei adviseurs. Hierdoor worden ze vaak tegengehouden in hun plannen en ambities. Althans, dat vindt succesvol ondernemer Edgar Neo.

Neo (33) was één van de eerste internetmiljonairs van Nederland. Hij was onder andere betrokken bij de websites E-volutions, Webkracht en Funda. In een interview met Ondernemen.blog laat hij zich kritisch uit over brancheorganisatie MKB. Zo vindt hij dat het MKB zich vaak gek laten maken door adviseurs die zij raadplegen als ze met een nieuwe onderneming willen beginnen. “Banken praten je voornamelijk angst in en van een rondje langs de instanties zoals KvK word je als startende ondernemer niet echt vrolijk.” Sterker nog, als je na al die gesprekken nog steeds wilt ondernemen ben je volgens Neo “een held”.

Mentoren
Hij vindt dat ondernemers beter inspiratie kunnen opdoen bij collega-ondernemers. “We moeten terug naar het systeem van mentoren,” vertelt Neo in het interview. Hij noemt veel ondernemers eigenwijs. “We maken te weinig gebruik van allerlei ondernemersklankborden die er bestaan. Het zijn vaak wat oudere of succesvolle ondernemers die het leuk vinden om jonge ondernemers op weg te helpen. We betalen fors voor dure adviseurs en consultans, maar mensen die in dezelfde situatie gezeten hebben vergeten we.”