Nieuwsgierig naar de artikelen achter de inlog van textilia.nl?

30 dagen gratis toegang

TOP

Omzet detailhandel eurozone: -0,4% in augustus

De detailhandelsverkopen in de eurozone zijn in augustus met 0,4% gedaald vergeleken met een maand eerder. Dit blijkt uit cijfers van statistisch bureau Eurostat. De totale omzet van de detailhandel in Europa is al een aantal maanden stabiel.

Het tegenvallende omzetcijfer in augustus is te wijten aan de voorzichtig spenderende Europese consument. Vooral voedsel, drank en tabakswaren werden minder verkocht. In de categorie non-food (waaronder kleding ook valt) werd 0,3% meer verkocht. De grootste dalingen werden gemeten in Oostenrijk (-3.6%), Slovenië (-2.6%) en Malta (-2.1%). De hoogste stijgingen in Roemenië (+5.2%), Lithouwen (+1.3%) en Spanje (+1.1%). De specifieke cijfers voor Nederland zijn door Eurostat (nog) niet bekend gemaakt.

Stijging

Wanneer de maand augustus wordt vergeleken met augustus 2009 is de omzet overigens met 0,6% gestegen. In de non-food sector steeg de omzet zelfs met 2,5% wanneer wordt vergeleken met dezelfde maand vorig jaar.

Eurozone

Eurostat meet maandelijks de detailhandelsomzet in de Eurozone, die bestaat uit de 16 landen België, Duitsland, Ierland, Griekenland, Spanje, Frankrijk, Italië, Cyprus, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Slovenië, Slowakije en Finland.