TOP

OESO: herstel Nederlandse economie in zicht

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) voorspelt dat de Nederlandse economie in de tweede helft van het jaar zich langzaam zal herstellen. Dat moet resulteren in een groei van 0,7% in 2013.
De OESO verwacht in een deze week verschenen halfjaarlijks rapport dat de economie in Nederland dit jaar nog wel met 0,6% zal krimpen, maar dat in de tweede helft van 2012 de krimp zal afnemen. Oorzaak voor het herstel is het aantrekken van de internationale handel. 
Niet bezuinigen op koopkracht
Wel blijft het consumentenvertrouwen in Nederland laag door maatregelen die de koopkracht beïnvloeden, aanstaande kortingen op pensioenen en problemen op de huizenmarkt. Daarom pleit de OESO naast een goede begrotingsdicipline toch voorzichtig te zijn met bezuinigingen die de koopkracht kunnen beinvloeden.
Eurozone
De economen van de OESO vermoeden dat in 2012 de eurozone op een krimp van 0,1 procent zal uitkomen. Daarmee zijn ze minder positief dan een half jaar geleden, toen werd er nog een licht groei verwacht. Voor de Verenigde Staten verwacht de OESO dit jaar wel lichte groei. De meest kwetsbare economieën in Europa zijn die van Griekenland (-5%), Italië (-1,7%) en Spanje (-1,6%). Ook in 2013 wordt daar een krimpende economie verwacht.