TOP

Nieuwe technieken voor jeanswassingen

De ontwikkelingen op jeansgebied staan niet stil. Chinese wetenschappers hebben een katoen ontwikkeld die toegepast kan worden voor jeans en die zichzelf reinigt als hij blootgesteld wordt aan zonlicht. Verder komt Only met een waterafstotende jeans en lanceert Replay de laser wash: een milieuvriendelijke wastechniek.

Zelfreinigend

De stof die wetenschappers van de Chinese Shanghai Jiao Tong University ontwikkelden is gecoat met een flinterdun laagje van titaandioxide, zilverjodide en stikstof, dat vlekken en geurtjes afbreekt zodra het in contact komt met zonlicht. De American Chemical Society testte de stof en stelde vast dat een grote vlek was verdwenen nadat de stof twee uur in de zon had gehangen. Een uitkomst voor jeansliefhebbers die hun jeans niet wassen om een eigen authentieke look in hun ‘dry jeans’ te creëren.

Waterafstotend

Only komt komend voorjaar met een waterproof jeans, die je benen droog houdt en een regenbroek tijdens een regenbui op de fiets overbodig maakt. Ook handig op festivals en feestjes waar nog wel eens wat glazen bier om willen gaan. De broek voelt volgens Only aan als een ‘normale’ jeans, maar is net zo waterafstotend als een regenbroek. De stof is zacht en ademend. In februari ligt hij in de Only-winkels. Bekijk het filmpje voor een demonstratie door Marieke Beemsterboer, hoofdontwerper bij Only.

Milieuvriendelijk

Replay introduceert de laser wash: een innovatieve, milieuvriendelijke techniek om een typische vintage look te creëren. De laser wash is energiebesparend en niet schadelijk voor het milieu. De limited edition ‘laser wash capsule collectie’ (met één model voor vrouwen en één voor mannen) ligt sinds deze maand in de winkels. Replay kwam eerder al met de eco-sustainable ozone wash, die minder water verbruikt dan andere wassingen.

 

Lees in Textilia’s special jeans & sportfashion (verschijnt 13 januari 2012) meer over nieuwe, milieuvriendelijke technieken voor jeanswassingen.