TOP

Nieuwe kledingapp voor duurzame mannenmode

Er is een nieuwe app voor mannen waar ze gemakkelijk duurzame kleding kunnen kopen: Mancelot.

Mancelot is een initiatief van de gelijknamige stichting. Alle kleding die via deze app te koop wordt aangeboden, voldoet aan de keurmerken van organische en sociaal verantwoorde productie. Mannen kunnen eenvoudig door die kleding swipen en die direct kopen, of een abonnement nemen. “Zo geven we een heel simpele mogelijkheid om een duurzame en eerlijke keten te steunen, van katoenboer tot aan kledingwinkel”, zegt mede-initiaor Roman Markovski (rechts op de foto).

Shirt van 10 jaar oud

Samen met Lorentz Stout (links op de foto) heeft hij de Stichting Mancelot opgezet van waaruit de app wordt ontwikkeld. Aanleiding is dat ze zagen dat de wereld van duurzame kleding wordt gedomineerd door vrouwen. “Mannen vinden het best om in een shirt van 10 jaar oud te lopen en schoenen pas te vervangen als er gaten in zitten”, zegt Markovski. “Laat staan dat mannen de moeite nemen te letten op de oorsprong of duurzaamheid van hun garderobe. Dat terwijl reguliere kleding vaak onder erbarmelijke omstandigheden en regelmatig door kinderen wordt geproduceerd.”

Gemak

Zijn compagnon Stout denkt dat gemak een grote rol speelt. “Als ondernemer en vader van twee kinderen heb ik weinig tijd over, dus vaak kies je dan voor gemak. Bij veel andere jonge vaders hoor ik hetzelfde. Maar ik realiseerde ik me dat ons gemak vaak ten koste gaat van het toekomstperspectief van kinderen aan de andere kant van de wereld. Dat is te gek voor woorden.”

Crowdfunding

Mancelot moet hier verandering in brengen. Om het prototype verder te kunnen ontwikkelen is een crowdfundingscampagne gestart, die loopt tot 16 november. Inmiddels is binnen een paar weken 36 procent van het doelbedrag bereikt en zijn er grote partijen als Project CeCe en FrankWatching aangehaakt, meldt Mancelot. “Maar om echt impact te maken, is er meer nodig”, zegt Markovski. Het tweetal heeft er alle vertrouwen in. “We hopen dat we zo veel mogelijk mannen overtuigen die mee willen strijden in onze queeste om de wereld een stukje beter te maken en bewuster te worden.”

Beeld: Cobus Boele/Mancelot