TOP

Nieuwe EU-regels minimumloon, Lichting wijzigt selectieprocedure en Amazon versus Louboutin

Als het aan de EU ligt gaat het minimumloon in Nederland omhoog. Studenten kunnen zichzelf voortaan inschrijven voor Lichting. En Amazon lijkt de zaak die Louboutin tegen het bedrijf heeft aangespannen te gaan winnen. Dat en meer in het nieuwsoverzicht van dinsdag 7 juni 2022.

Beeld: Natan

Nieuwe EU-regels minimumloon

De EU-lidstaten en het Europees Parlement gaan het minimumloon tegen het licht te houden. Er is een principeakkoord met een fatsoensnorm die een stuk hoger ligt dan die in Nederland en veel andere landen. Het betekent voor Nederland een stijging van zeker 40 procent naar 14 euro per uur. Hans Biesheuvel van Ondernemend Nederland zegt tegen De Ondernemer het een zorgwekkende ontwikkeling te vinden. Het akkoord komt op een moment dat werkgevers te maken hebben met stijgende inflatie en energieprijzen, uitdagingen in de supply chain en stijgende salarissen door het tekort aan personeel. Volgens Biesheuvel is de wig (het verschil tussen de loonkosten voor een werkgever en het nettoloon dat de werknemer ontvangt) in Nederland nog steeds groot is. “Wat wij willen is dat de lasten van werkgevers minder worden en dat werknemers meer salaris overhouden.”

Lichting wijzigt selectieprocedure

Lichting past de selectieprocedure aan waardoor studenten van de zeven Nederlandse modeacademies ook zichzelf kunnen inschrijven via een open call. Voorheen bepaalden deze modeacademies welke afgestudeerden hun eindexamencollectie mochten showen tijdens Lichting, twee per academie. De organisatie vindt het na 15 jaar echter tijd voor een laagdrempeliger en democratischere aanpak. Vanaf dit jaar leveren de academies elk nog maar één kandidaat aan, voor de overige 18 plekken kan iedereen die tussen 1 januari en 19 juli 2022 aan die academies afstudeert in de richting modeontwerp zich voor 8 juli inschrijven. Deze 25 kandidaten presenteren hun werk eind juli aan een Nederlandse jury die vervolgens de 10 deelnemers aan Lichting 2022 kiest. Deze tien kandidaten nemen deel aan het Lichting traject en de presentatie op 2 september tijdens Amsterdam Fashion Week. Het panel kiest tenslotte de winnaar die naar huis gaat met 10.000 euro aan prijzengeld.

Meer fysieke winkels, webshops leveren in

In tegenstelling tot eerdere verwachtingen komen er in de winkelstraat nu juist winkels bij, terwijl bij de webwinkels de rek eruit is. Dat schrijft De Ondernemer op basis van gegevens van winkelanalist Locatus. Stonden er begin 2021 in heel Nederland nog 16.335 winkelpanden leeg, aan het eind van 2021 waren dat er 11 procent minder. In winkelsectoren waar de klappen groot lijken, zoals mode en elektronica, daalt weliswaar het aantal vestigingen, maar worden de overblijvende zaken groter. Winkels die al lang leeg stonden, werden in de periode na de harde lockdowns veel makkelijker verhuurd. Dat komt mede doordat veel eigenaren van winkelpanden inzicht kregen in de omzetten en open stonden voor onderhandelingen over huurkortingen. Daartegenover staat dat de groei in het aantal webshop afremt. De Kamers van Koophandel registreren sinds februari fors minder nieuwe webwinkels en steeds meer stoppende webshops. In februari 2021 kwamen er nog ruim 3200 webwinkels bij, maar in februari van dit jaar waren dat er nog maar 1868. In maart en april zette die daling zich voort. Webwinkels en pakketvervoerders merken de impact van de hoge inflatie, de stijgende prijzen als gevolg van de oorlog in Oekraïne en sancties tegen Rusland en de tekorten aan grondstoffen en personeel. Het zijn nu juist die traditionele retailers die online het stokje overnemen, toen ze tijdens de lockdowns noodgedwongen online gaan verkopen en versneld in een digitale transformatie terechtkwamen.

Wint Amazon van Louboutin?

Amazon kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de online verkoop van namaak-Louboutins door externe verkopers, zo oordeelde de advocaat-generaal van het Europese Hof van Justitie. Dat schrijft Schoenvisie. Daarmee lijkt Louboutin een jarenlange juridische strijd tegen Amazon te gaan verliezen, want het oordeel van de advocaat-generaal wordt doorgaans overgenomen door het Hof van Justitie. De luxe schoenenproducent klaagde Amazon in 2019 aan nadat er zonder toestemming hakken met rode zolen op het platform verschenen. Louboutin beschuldigde de techreus van ‘actieve marketing van nagemaakte schoenen’ en beriep zich daarbij op schending van het merkrecht, aangezien de kenmerkende rode zool is geregistreerd als handelsmerk. Amazon verkoopt de schoenen echter niet zelf, ze worden via het platform aangeboden door externe verkopers. Volgens de advocaat-generaal is het voor consumenten voldoende duidelijk dat deze producten afkomstig zijn van derden. Als het Hof in die conclusie meegaat, zal Louboutin verhaal moeten gaan halen bij die partijen zelf. De definitieve uitspraak volgt over enkele maanden.

Maison NATAN opent hotel

Deze zomer opent het bekende Belgische modehuis Natan een gastensuite en pop-up restaurant bij de Natan boetiek in Knokke. Ontwerper en oprichter Edouard Vermeulen begon zijn carrière ooit als binnenhuisarchitect en koesterde al lang de wens om een hotelconcept te openen dat zou aansluiten bij zijn creatieve visie. De suite van Maison Natan, met kleedkamer, marmeren badkamer en couture-slaapkamer ingericht met meubels van Jean Philippe Demeyer, is geheel in lijn met de signature stijl van Natan. De suite is open van 3 tot 17 augustus. In samenwerking met de Uruguayaanse chefkok Edgar Carrasco wordt daarnaast een tijdelijk lunchrestaurant geopend. De volledige winst wordt geschonken aan het Belgische 1212 ten behoeve van Oekraïne.