TOP

Nieuwe eigenaar voor modebedrijven Varova, Gsus in de etalage [update]

De Varova Fashion Holding krijgt een nieuwe eigenaar, een nieuwe naam en gaat door met slechts drie modelabels uit het portfolio. De overige labels, waaronder Gsus, worden in de etalage gezet. Bij de overname is ook Marcel van Gelderen van Men At Work betrokken. Er is wel lichte verbazing over de ontwikkelingen. "Dit is een onverwachte wending", zegt Remco van der Velden, mede-oprichter van Ontour, tegen Textilia.

De Varova Fashion Holding wordt ontmanteld. Het bedrijf gaat – onder een nieuwe naam en een nieuwe eigenaar – door met drie van de zes merken. Drie merken uit het portfolio, Sissy-Boy, OPEN32 en Tumble ’n Dry, blijven in ieder geval bij het nieuwe bedrijf, dat verder gaat als de Brand Retail Group (BRG). De merken labels Gsus, JC Rags en Less worden ‘op korte termijn afgestoten’, zo valt te lezen in een persbericht. Ook Ontour gaat in de verkoop en Kings of Indigo weet nog niet wat de toekomst gaat brengen: “We zitten nu met de eigenaren aan tafel”.

De ontwikkelingen zijn onderdeel van de overname van de hele Varova-onderneming, die ook participaties heeft in bedrijven die actief zijn in lichttechniek, schakelsystemen, verpakkingstechnologie en de productie van chocolade. In het persbericht wordt verder gemeld: “Standard Investment neemt het beheer van alle fondsen van Varova over. Hiermee houdt Varova als investeringsmaatschappij op te bestaan. De deelneming van Varova in de Varova Fashion Holding wordt omgevormd tot de Brand Retail Group (BRG).”

Marcel van Gelderen

Standard Investment is niet de enige investeerder in de Brand Retail Group. Ook Marcel van Gelderen stapt in. Hij kocht in september al het door hem opgerichte Men At Work van Varova Fashion Holding terug. Van Gelderen nam toen alle aandelen van de modeketen over.

Ontour

Modemerk Ontour wordt ook afgestoten. Remco van der Velden, mede-oprichter van het label vertelt: “Dit is een onverwachte wending. We zijn nu al een aantal weken bezig met ons nieuwe toekomstscenario. We zijn in onderhandeling met de aandeelhouders over een goede afwikkeling van zaken. Daarnaast zijn we in gesprek met mogelijke nieuwe investeerders.”

Kings of Indigo

Kings Of Indigo (K.O.I.) blijft vooralsnog verbonden aan de nieuwe Brand Retail Group, laat oprichter Tony Tonnaer weten. ”De nieuwe eigenaren hebben aangegeven dat ze willen investeren in de grotere bedrijven, dat is jammer. Helemaal omdat we in juni nog akkoord kregen voor het openen van een winkel. Dat plan staat nu in de ijskast. We zitten nu met de eigenaren aan tafel om de toekomst van K.O.I. te bespreken. In ieder geval worden we deels door de bank gefinancierd, dus we zitten niet direct in de problemen.”

Wel geeft Tonnaer aan dat de back-office-activiteiten zijn gestaakt en dat hij daarop mensen vanuit de afdelingen financiën en customer service heeft aangenomen. “We maken nog wel gebruik van de IT-faciliteiten en de logistieke systemen. Ook de webshop blijft draaien, alleen staat verdere groei dus on hold.”

‘Goed winstgevend’

Afgelopen voorjaar vertelden Maarten Vaessen en Jan Stroeve, voormalig ceo en cco bij Varova Fashion, nog aan Textilia dat het hele fashionportfolio ‘goed winstgevend’ was. “Elke fomule is gezond of bijna gezond”, aldus Stroeve. Ook had het concern voor veel merken internationale plannen voor ogen. “Binnen nu en twee jaar hebben wij een serieuze, sterk georganiseerde positie in Duitsland”, beloofde Stroeve. Op de vraag of Varova formules of merken wilde afstoten, antwoordde Vaessen: “Het kan altijd zijn dat er merken bijkomen. We volgen veel concepten in Nederland en het buitenland. In ieder geval hebben we, nu de infrastructuur staat, volle focus op groei.”

‘Modegroep’

In september was er ook al een directiewisseling bij Varova Fashion. Toen trad Jop Pollman aan en deed Maarten Vaessen een stap terug. Toen liet de onderneming aan Textilia weten dat ‘VFH zich meer als een houdstermaatschappij wil profileren en minder als een ‘modegroep’. Het is de bedoeling dat de verschillende formules nadrukkelijker op de voorgrond treden’.