TOP

Nieuw: kleding voor rolstoelgebruikers

Ontwerpster Katja van Groningen heeft samen met initiatiefneemster Marije van der Windt een hippe kledinglijn voor rolstoelgebruikers ontworpen.

Marije van der Windt en Katja van Groningen hebben samen een kledinglijn voor mensen in een rolstoel ontworpen. Van der Windt nam het initiatief voor deze kledinglijn omdat ze tijdens haar werk in de gehandicaptenzorg vaak klachten hoorde over de reguliere kleding. Deze kleding is minder geschikt voor rolstoelgebruikers omdat zij met hun zittende houding snel last hebben van krappe broeksbanden, strakke blouses, rokjes met inkijk en overtollige stof in de lies en bij de knie. Daarom kopen de meeste rolstoelgebruikers kleding een paar maten te groot en wagen zij zich al helemaal niet aan wijde of lange kleding. Er is al wel kleding op de markt voor rolstoelgebruikers, maar die is vooral gericht op functionaliteit, niet op hoe modieus het is.

Speciaal aangepast

Van der Windt besloot daarom een nieuwe, modieuze kledinglijn te ontwerpen die beter past bij rolstoelgebruikers. Deze kleding heeft bijvoorbeeld meer ruimte bij de buik, smallere broekspijpen vanwege de dunnere benen van rolstoelgebruikers en is gemaakt van stevig textiel omdat stof sneller slijt door veel zitten. Ook heeft van der Windt samen met van Groningen nieuwe patronen ontworpen met hulp van een 3D-bodyscan. De lichaamsverhoudingen van iemand in een rolstoel zijn namelijk vaak anders. Met de nieuwe patronen ontstond ook een nieuwe matentabel.

Samenwerking

Van der Windt en van Groningen hebben bij het ontwerpen van de nieuwe lijn samengewerkt met de Nationale Vereniging de Zonnebloem en studenten van het Amsterdamse ROC Fashion en Design. De kleding is vanaf april te koop in het modekwartier in Arnhem en in de webshop die dan online gaat.