TOP

Nieuw Europees keurmerk voor webwinkels

Er is een nieuw Europees keurmerk voor webwinkels: Euro Safe Shop. Het keurmerk komt uit de koker van twee Nederlanders en richt zich in eerste instantie nog vooral op Nederland.

Het nieuwe webwinkelkeurmerk wordt uitgegeven door de stichting Internet E-Commerce Association Europe, afgekort IECA-Europe. Alleen shops die voldoen aan een gedragscode, mogen het logo van Euro Safe Shop voeren. Dit om veilig webshoppen in de Europese Unie te bevorderen. In eerste instantie richt het bedrijf zich vooral op Nederland. Initiatiefnemers zijn Daniël Smulders en Michael Bartelet.

Gratis 

Tot 1 januari 2012 kost het geen geld om voor het Euro Safe Shop keurmerk in aanmerking te komen. Houders van het logo moeten aan een gedragscode voldoen, die is gebaseerd op Europese richtlijnen. Hierin staan hoe zaken als levering, retouren, garantie en privacy geregeld moeten worden.

Landelijk keurmerk

De roep om een Europees keurmerk voor webshops is er al langer, ook vanuit het Europees Parlement. Het is tot nu toe echter nog niet gelukt om deze van de grond te krijgen. Wel zijn er in Nederland een aantal landelijke keurmerken voor webwinkels, zoals Thuiswinkel Waarborg, Webshop Keurmerk, Qshops, MKB Keurmerk en Thuiswinkel Keurmerk.