TOP

Nieuw betaalsysteem kost ondernemers geld

De overstap op het nieuwe Europese betaalsysteem en de bijbehorende IBAN-bankrekeningnummers levert ondernemers in 2014 extra administratieve lasten en kosten op. Toch zijn er ook voordelen.

De overstap op de nieuwe bankrekeningnummers maakt geldtransacties met internationale bedrijven eenvoudiger. Nederlandse bedrijven binnenlandse betalingsverkeer alle huidige rekeningnummers zijn omgezet. Bedrijven die alleen in Nederland actief zijn, zo 75% van de alle bedrijven, hebben hier geen baat bij maar moeten toch switchen van bijvoorbeeld financiële software. Ook briefpapier moet worden aangepast.

Voordeel
Een woordvoerster van VNO-NCW en MKB-Nederland noemt ook een voordeel in De Telegraaf. “Het geld dat bedrijven die over de grens zaken doen besparen, vindt zijn weg weer in de economie en daarvan profiteren ook nationaal opererende bedrijven.”

Hoe hoog de kosten precies kunnen oplopen, is niet bekend. Alle huidige rekeningnummers moeten voor 1 februari 2014 in de nieuwe, achttien tekens tellende bankrekeningnummers zijn omgezet.