TOP

Nibud lanceert kleedgeld-tool scholieren

Wat heeft een gemiddelde tiener zoal te besteden en wat mag hij of zij uitgeven aan kleding? De vernieuwde scholierensite van het Nibud heeft het antwoord.

De nieuwe Nibud-pagina voor scholieren Nibud.nl/scholieren biedt informatie over jongeren en hun geldzaken: zakgeld, bijbaantjes, uitgeven, sparen en nog veel meer. Een en ander wordt overzichtelijk gebracht. Ze kunnen aan de hand van hun leeftijd precies nagaan of ze ten opzichte van hun leeftijdsgenoten wel genoeg kleedgeld, zakgeld en beltegoed krijgen van hun ouders.

Kleedgeld
Wie zich met zijn winkel richt op tieners, heeft misschien al wel een idee van de bestedingsruimte van tieners. Volgens Nibud is het gemiddelde kleedgeld voor een 13-jarige 50 euro per maand: voor een fashionista in de dop natuurlijk geen vetpot. We lopen alle leeftijden even na: een twaalfjarig meisje krijgt gemiddeld 42 euro. 13 tot en met 16-jarigen krijgen gemiddeld 50 euro. Met 17 en 18 jaar is het kleedgeld voor meisjes opgelopen tot 60 euro per maand. Voor jongens ligt dit iets anders. Zij krijgen rond hun 18de verjaardag 70 euro per maand. Maar tussen 12 en 17 jaar is dit 50 euro.   

Zakgeld
Qua zakgeld hebben jongens iets meer te besteden dan meisjes. Jongens krijgen op hun twaalfde 16 euro per maand. Met 13 jaar is dat 17 euro. Een jaartje ouder wordt dit 20 euro, en op vijftienjarige leeftijd is dat 22 euro. Het stokt even op 16 en 17 jarige leeftijd met 25 euro zakgeld per maand, waarna de 18 jarige jongen ineens 40 euro van paps en mams krijgt toegestopt. Een heel verschil met meisjes die op die leeftijd het moeten doen met 26 euro. Meisjes beginnen op 12 jarige leeftijd ook lager, met 13 euro. Zijn ze 13 dan wordt dit 16 euro. Op 14 en 15 jarige leeftijd stagneert dit eveneens op 20 euro. En ook op 17 jarige leeftijd krijgen zij met 24 euro per maand nog altijd iets minder dan jongens.

Beltegoed
Ouders zijn met beltegoed minder scheutig dan misschien gedacht. Terwijl een twaalfjarige jongen 5 euro beltegoed krijgt van zijn ouders, is dat voor een 18-jarige 10 euro. Voor meisjes is dat respectievelijk 7 en 15 euro. Iets meer dus dan jongens om het thuisfront te laten weten waar er rondgehangen wordt.

Kleedgeld, zakgeld en beltegoed bij elkaar opgeteld, maakt dat scholieren gemiddeld 62 euro voor meisjes van 12, tot 120 euro voor een 18-jarige jongen van hun ouders krijgen. Handje contantje. En met een bijbaantje gaat het natuurlijk om nog meer cash.

Week van het Geld
Van 7 t/m 11 november 2011 vindt overigens de themaweek Week van het Geld plaats. Deze is bedoeld voor kinderen op de basisschool en staat in het teken van het leren omgaan met geld.