TOP

Nederlandse kids meest actief op sociale media

Zeventig procent van de Nederlandse kinderen tussen de 9 en 12 jaar heeft een account op een sociaalnetwerksite. Uit onderzoek van de Europese Commissie onder 25 Europese landen blijken Nederlandse kinderen het meest gebruik te maken van sociale media.

Franse kinderen in dezelfde leeftijdscategorie zijn het minst actief op sociale netwerken. Van hen heeft 25 procent een eigen profielpagina. Ook in de leeftijdscategorie 13 tot 16 jaar scoren Nederlandse kinderen met 87 procent uitzonderlijk hoog.
Gevaarlijk
Een kwart van de jongeren heeft een profiel dat voor iedereen toegankelijk is. Volgens Europees commissaris Neelie Kroes is dit gevaarlijk. “Een groot aantal kinderen vermeldt zelfs telefoonnummer en adres. Deze kinderen lopen risico’s en vormen een kwetsbare prooi voor stalkers en kinderlokkers.”
Maatregelen
De politica pleit ervoor dat sociale netwerksites de profielen van minderjarigen automatisch gaan afschermen, zoals Hyves al geruime tijd doet. In 2009 zijn afspraken gemaakt om de veiligheid van minderjarigen op sociale media te garanderen, maar volgens Kroes hebben sommige bedrijven deze Principes voor Veiliger Sociaal Netwerken zelfs nog niet ondertekend.