TOP

Nederlands sportbeleid kan nog beter

Veel geld is er de afgelopen tien jaar gepompt in het Nederlandse sportbeleid. Toch gaan er sinds 2006 niet meer mensen sporten en bewegen zo concluderen onderzoekers in hun sportbeleid studie.

De deelname aan sport is gegroeid, het aantal blessures gedaald en het topsportklimaat is verbeterd, zo blijkt uit een studie van onderzoekers van het WJH Mulier Instituut en de Universiteit van Tilburg. Mede door sportstimulerende programma’s zijn 27.000 allochtone jongeren lid geworden van sportclubs, hebben 236.000 mensen deelgenomen aan nieuwe sportconcepten als ‘Start-to-Run’, ‘Denken en Doen’ en konden sportbonden 98 coaches aanstellen en daarmee hun topsportprogramma’s professionaliseren.

Stilstaan
Ondanks dat het sportbeleid beter is vervlochten met andere beleidsterreinen stellen de onderzoekers dat de laatste jaren een aantal ontwikkelingen stilstaan. In de afgelopen vijf jaar zijn er niet meer mensen gaan sporten en bewegen. Daarnaast zet de daling van sportblessures niet door en er komen niet meer verenigingssporters en sportvrijwilligers bij. Onvoldoende middelen en inzicht in wat wel en niet werkt in de praktijk zorgen ervoor dat het Nederlandse sportbeleid wederom geen plekje op het erepodium verdient.