TOP

Nederlanders doen 1 tot 3 jaar met spijkerbroek

Nederlanders dragen hun jeans vaak tot hij versleten is. Uit Textilia-onderzoek blijkt dat de meeste jeansdragers 1 tot 3 jaar met hun jeans doen en een gat de belangrijkste reden is om een spijkerbroek weg te doen.

Het merendeel van de mensen die wel eens een spijkerbroek dragen, doet één tot drie jaar met een jeans voordat ze hem weg doen. Dat blijkt uit Textilia-onderzoek uitgevoerd door Gfk. Het onderzoeksbureau vroeg aan meer dan 1700 jeansdragers hoe lang ze gemiddeld met een jeans doen. Eenderde van de respondenten antwoordde een jeans gemiddeld één tot twee jaar te dragen. Dit zijn vooral mannen (37%) en jongeren tot 30 jaar (44%). Nog eens bijna een derde van de respondenten draagt een spijkerbroek twee tot drie jaar. Slechts vier procent van de jeansdragers doet een jeans binnen het jaar alweer weg. Dit zijn bovengemiddeld tieners: één op de tien jongeren tussen 13 en 19 jaar doet maximaal een jaar met een jeans. Uiteraard speelt hier wel mee dat jongeren vaak nog in de groei zijn en soms simpelweg uit hun spijkerbroek zijn gegroeid.

Zeventien procent van de jeansdragende Nederlanders is veel spaarzamer met zijn jeans en doet hem pas na drie tot vier jaar weg. En veertien procent doet zelfs vijf jaar of langer met een jeans. Vooral mensen tussen de 50 en 70 jaar (19%) en mensen met een beneden modaal inkomen (18%) doen meer dan vijf jaar met een jeans. Twee procent geeft aan zelfs nooit een jeans weg te doen.

 

Scheur

Nederlanders dragen een spijkerbroek vaak totdat hij versleten is, want een gat of scheur is de belangrijkste reden om een jeans de deur uit te doen. Vier op de tien jeansdragers deed zijn laatste jeans om deze reden weg. Dit zijn relatief vaker mannen (47%) en mensen tussen de 20 en 50 jaar (52%). Een tweede belangrijke reden om een jeans weg te doen is dat hij niet meer goed paste. Een kwart van de respondenten heeft om die reden voor het laatst een jeans weg gedaan. Dit geldt vooral voor vrouwen (32%), tieners (51%) en lager opgeleiden (30%). Elf procent deed zijn spijkerbroek weg omdat hij was verkleurd of verwassen. Slechts twee procent doet een jeans weg omdat hij uit de mode was, dit geldt dan nog iets vaker voor vrouwen dan voor mannen. Slechts drie procent was op de jeans uitgekeken die hij voor het laatst wegdeed.