TOP

Nederland in recessie door corona, nieuwe richtlijnen verantwoord winkelen en mooi bezorginitiatief voor middenstand Hoorn

Nederland komt hoe dan ook in een recessie, voorspelt het CPB. Verder daalt het aantal pintransacties en roepen vastgoedpartijen op om de rust te bewaren. Dit en meer in het nieuwsoverzicht van donderdag 26 maart.

Recessie door corona

Nederland komt hoe dan ook in een recessie en leidt ondanks alle genomen maatregelen tot meer werkloosheid. Alles hangt af van de duur van de coronabeperkingen en hoe diep dat alles doorwerkt in de economie, meldt het Centraal Planbureau (CPB). Het CPB schetst vier scenario’s in het persbericht, in drie van de vier scenario’s is de neergang dieper dan in de crisis van 2008-2009.

In het lichtste scenario, met drie maanden beperkingen, krimpt de economie dit jaar met 1,2% en loopt de werkloosheid licht op naar 4%. Volgend jaar groeit de economie dan weer. Als de beperkingen zes maanden of langer duren, krijgt de economie een enorme klap. In dat geval krimpt de economie dit jaar tot wel 7,7%, met volgend jaar een licht herstel. De werkloosheid loopt op naar 8%. Een dergelijke krimp van de economie komt neer op een verlies van €60 miljard.

Mochten de maatregelen een jaar van kracht blijven, de financiële sector in de problemen raken én de situatie in het buitenland slecht blijven, dan voorziet het CPB anderhalf jaar recessie en ook in 2021 2,7% economische krimp. De werkloosheid zal dan stijgen tot 9,4%.

Aantal pintransacties daalt

Door de coronacrisis geven Nederlanders nu eenvijfde tot een kwart minder geld uit dan een jaar geleden. Dat meldt de ING op basis van de eigen gegevens over het aantal pintransacties van hun klanten. De uitkomst is niet verrassend: afgelopen vrijdag 20 maart lag het aantal transacties 24% lager dan een jaar eerder. De grootste daling waren er bij categorie vrijetijdsbesteding buitenshuis (waaronder de horeca) (-83%) en in kleding- en schoenenzaken (-72%). Bij doe-het-zelf winkels, supermarkten en speelgoedwinkels waren juist meer pintransacties.

Twee landen-Zeeman

Het filiaal van Zeeman in Baarle-Nassau is letterlijk in tweeën gesplitst. De winkel bevindt zich voor een deel in Nederland en voor een deel in België, en dus moet een deel van het pand nu tijdens de coronacrisis dicht terwijl het andere gedeelte gewoon open mag. De winkel is letterlijk met linten opgesplitst, zegt een woordvoerder tegenover Omroep Brabant. Deze gekke situatie zorgt er bijvoorbeeld voor dat het ondergoed nog wel te koop is, maar mannenmode en speelgoed niet. Volgens Omroep Brabant levert het absurde taferelen op, waarbij de winkelier de identiteitskaarten van klanten moet controleren en Belgische dorpsgenoten in principe moet weigeren.

‘Bewaar de rust’

Vijf grote retail- en vastgoedpartijen hebben huurders en verhuurders gevraagd om de rust te bewaren en het gezonde verstand te gebruiken. De Nederlandse Raad Winkelcentra (NRW), Vereniging van Institutionele Beleggers in Nederland (IVBN), Vastgoed Belang, VastGoedOverleg en DetailhandelNederland doen de schriftelijke oproep nadat er signalen uit de markt kwamen dat huurders en verhuurders elkaar bestoken met éénzijdige en dreigende juridische brieven.

De vijf partijen pleiten voor dialoog en oplossingen waarbij de pijn wordt verdeeld. “Het versturen van huurnota’s voor april 2020 of het komende kwartaal zou nu even niet de hoogste prioriteit moeten hebben. We moeten elkaar juist nu opzoeken en met voor alle partijen passende oplossingen komen om in en na deze verschrikkelijke crisis te werken aan toekomstbestendige winkels en winkelgebieden.”

Bezorgservice ondernemers

In Hoorn is een mooi initiatief ontstaan om de middenstand in de knel door corona te helpen. Via het digitale platform ’Hoorn Bezorgt’ kunnen aangesloten bedrijven artikelen bij de klanten laten bezorgen en afhalen. Ondernemers uit de West-Friese stad kunnen zich gratis aansluiten bij het initiatief en hun producten in de etalage zetten. Inmiddels doen ruim zeventig bedrijven mee variërend tussen pizzabezorgers, kledingwinkels en opticiens, meldt het Noordhollands Dagblad.

Nieuwe richtlijnen verantwoord winkelen

De Rijksoverheid, MKB Nederland en brancheorganisatie VNO-NCW hebben nieuwe richtlijnen gepubliceerd om het ‘verantwoord winkelen tijdens de coronacrisis’ te waarborgen. De nieuwe richtlijnen staan in een protocol dat ondernemers via een poster in de etalage en in hun winkel kunnen ophangen. De poster is te downloaden via de website van de rijksoverheid.