TOP

Nationale Parkeertest: parkeergarages flink duurder

Twee van de drie parkeergarages in de steden zijn tot 20% duurder geworden. Vaak blijft de prijs gelijk, maar krijg je minder minuten. Dat blijkt uit de Nationale Parkeertest 2011 van Detailhandel Nederland.

De koepelorganisatie onderzocht 79 parkeergarages in 26 steden. Bij 48 onderzochte parkeergarages stegen de tarieven fors door het inkorten van de tijdseenheden. Detailhandel Nederland noemt de prijsstijgingen onacceptabel. “Gemeenten wentelen de prijsstijgingen bewust af op consumenten”, aldus Jelger Zee van Detailhandel Nederland in een persverklalring.

In steden als Arnhem, Amsterdam, Dordrecht, Assen, Den Haag en Rotterdam lopen de tarieven volgens het onderzoek snel op. In een parkeergarage bij Waterlooplein in Amsterdam was het tarief vier euro per uur, nu is dat verhoogd naar één euro per twaalf minuten. 60% van de onderzochte gemeenten heeft ook het parkeren op straat duurder gemaakt. 

 “Gemeenten willen alternatief vervoer als de fiets, bus of metro stimuleren”, reageert de Vereniging van Nederlandse Gemeenten in de Telegraaf.