TOP

NAN trend-event met Christine Boland

Woensdag 25 augustus organiseerde het zakelijke vrouwenmodemerk NAN een trendpresentatie onder leiding van niemand minder dan Christine Boland. Daar kon Textilia niet ontbreken.

De Beurs van Berlage zat vol met NAN-retailers die wilden weten wat zij hun klantenkring konden voorspellen. Welke kleuren, silhouetten en stoffen worden de rode draad door seizoen 2010-2011?

Onzekerheid
Volgens Boland is kunst, en dus ook mode, een reactie op de ellende en onzekerheid van nu. Onzekere tijden vragen om een merk met een voorspelbare identiteit. Modeontwerpers reageren ook op crises en negativiteit: creativiteit gaat helemaal los en de fantasie wordt gestimuleerd. Door schaarste in arme landen tegenover overvloeden in het rijke westen krijgt de consument te veel keuzes voor de kiezen. Als reactie hierop zijn collecties overzichtelijker dan normaal, liever een paar goede keuzes dan een (te) overvloedig geheel.

Terug naar de essentie
Belangrijke factor in woelige tijden is ‘geloof’. Dat kan op verschillende manieren. Geloof in jezelf uit zich in sobere, pure designs, eerlijke oermaterialen en terug naar de essentie van een kledingstuk. Ontwerpen stralen rust, orde en regelmaat uit, met natuurlijke kleuren, understated elegance en beschermende stukken zoals capuchons. Deze trend noemt Boland ‘Cultivated silence’.

Fantasie
Bij het geloof in externe factoren neigt men naar magisch realisme, tijdloze elegantie, sprookjes en spelen met contrasten. Dit ‘Enchanted realism’ bevat veel masculiene items die vrouwelijk zijn vertaald. Effecten als glas in lood, kant; maar dan net even anders, fantasie en surrealisme. Veel details als ornamenten, vloeiende silhouetten en heel veel verschillende prints.

Insecten
Inspiratie uit de natuur halen, het geloven in natuur en techniek, is de derde trend: ‘Biomimicry’. Dat houdt in: brede schouders, gepantserde stukken op de kleding, hightech materialen, laagjes, geleedpotige structuren zoals die van insecten, extreem vrouwelijke vormen en veel camouflagekleuren. Naast natuurlijke kleuren is er ook sprake van veel extreme tinten, zoals knalgeel en -groen.

Collage van stijlen
Bij de vierde en laatste trend ‘Modern alchemy’ gelooft de mens in creativiteit. Door middel van verschillende bronnen krijg je een collage van stijlen. Dat wordt een mix van modern, ambachtelijk, historisch en kunst. Hierbij horen uitgesproken accessoires, barok, zwart/wit designs en het spelen met contrasten.

Highlights
Toch zijn er altijd een paar trends die bovendrijven en heel duidelijk aanwijsbaar zijn. Voor het komende seizoen zijn dat de brede schouders, smalle benen, leer, glans, wol, subtiele reptielprints, fluweel, bontaccenten, natuurlijke prints en minimale warme en koele tinten, met felle, expressieve of juist heel kitscherige kleuren als detail.