TOP

Na stijging van prijs, nu ook katoenproductie omhoog

In navolging van de katoenprijzen stijgt nu ook de productie van katoen. De oppervlakte waar het materiaal verbouwd wordt, zal tot en met eind juli wereldwijd met 7 procent toenemen naar 36 miljoen hectare.

Dat maakt de International Cotton Advisory Committee (ICAC) in Washington bekend. Het is de hoogste stand sinds 17 jaar. Reden voor de stijging van het aantal hectaren is de wereldwijde stijging van katoenprijzen voor het seizoen 2011/2012. Alle katoenproducerende landen breiden hun landbouwgebied uit, waardoor de productie wereldwijd stijgt met 27 miljoen ton, een plus van 9 procent.

Slinkende katoenvoorraden
De leveranciers zullen met deze hoge productie in ieder geval aan de vraag van kledingproducenten voldoen. Verder blijven de prijzen op een recordhoogte steken. In februari dit jaar stegen deze tot boven de 2 dollar uit. Dat is een verdubbeling sinds september vorig jaar, toen de prijs voor het eerst in vijftien jaar boven 1 dollar uitkwam. De torenhoge katoenprijs wordt mede veroorzaakt door de schrikbarend snel slinkende katoenvoorraden. Sinds 1 juni zijn de voorraden met 84% afgenomen. De overstromingen in Australië en Pakistan, gecombineerd met droogte in Rusland, hebben de productie flinke klappen gegeven. De komende tijd zullen de prijzen blijven schommelen, verwacht het ICAC.