TOP

MS Mode maakt doorstart [update]

Goed nieuws voor MS Mode: de vrouwenmoderetailer maakt een doorstart met de oude eigenaar Coolinvestments, de investeringsmaatschappij van Roland Kahn en Jaco Scheffers. Daarmee komt MS Mode weer terug in de stal bij Coolcat, America Today en Sapph.

Curatoren Cees de Jong en Frits Kemp maakten vandaag bekend een akkoord over een doorstart te hebben gesloten met Coolinvestments. Daarbij wordt de hulp ingeschakeld van investeerder GA Europe, die de voorraden van MS Mode heeft gekocht en die de komende twee maanden in de winkels gaat verkopen. De Coolinvestments Group van Kahn en Scheffers heeft de merkrechten overgenomen en gaat volgens NRC verder met een ‘nieuw’ MS Mode. 

Toekomst

Binnen enkele weken moet er meer duidelijkheid komen over de toekomst van de retailer. Volgens NRC is het plan dat 100 van de 130 Nederlandse winkels open blijven en tweederde van de 660 Nederlandse werknemers zijn baan houdt, maar garanties zijn er niet. In Spanje en Luxemburg gaat MS Mode door, maar in Frankrijk, Duitsland en België stopt de retailer er mee.

Krediet naar nul

MS Mode vroeg op 5 augustus uitstel van betaling aan en werd op 11 augustus failliet verklaard. Roland Kahn zei deze week in een interview met RTL Z dat het faillissement mede te wijten is aan een gebrek aan vertrouwen bij huisbankier de Rabobank, die het krediet wilde afbouwen naar nul. Coolinvestments doet de overname zonder de Rabobank.

Ondernemingsraad

Volgens de curator hebben drie partijen een bod uitgebracht op de failliete vrouwenmodeketen, waaronder het Belgische modeconcern FNG Group die wil fuseren met Miss Etam. FNG haakte uiteindelijk af vanwege de risico’s. Daarnaast was er interesse van een investeerder die het niet ging om voortzetting van het bedrijf, maar puur om de voorraden. De derde partij was Cool Investments. Eerder gaven Kahn en Scheffers aan geen bod te gaan doen op de failliet verklaarde winkelketen, maar uiteindelijk zou de ondernemingsraad van het bedrijf een dringend beroep op hen gedaan. Pas in de laatste biedingsronde eind augustus meldden zij zich met een bod bij de curator.

2300 medewerkers

MS Mode bestaat sinds de jaren zestig en werd in 2010 overgenomen door Coolinvestments. Momenteel heeft MS Mode meer dan 400 winkels in Nederland, Frankrijk, België, Spanje, Duitsland en Luxemburg, waarvan 130 in Nederland. Er werken 2.300 mensen voor het bedrijf.