TOP

More verdubbelt aantal winkels, inflatie gestegen en winstwaarschuwing Esprit

Het plussize retailconcept More verdubbelt het aantal winkels dit jaar. De inflatie was in februari 8,0 procent, een kleine stijging na vier maanden van dalingen. En Esprit Holdings Limited heeft voorafgaand aan de bekendmaking van de jaarcijfers alvast een winstwaarschuwing afgegeven. Dat en meer in het nieuwsoverzicht van 14 maart 2023.

Beeld: More

More verdubbelt aantal winkels

Plussize vrouwenmoderetailer More opent in 2023 zeven nieuwe winkels. Dat laat eigenaar Edward van Dijk weten aan Textilia. Deze maand openen er More-winkels in Hoogezand, Raalte, Emmen, Wolvega en Veenendaal. Begin april opent een winkel in Assen en voor augustus staat Rijssen op de planning. Daarmee komt het aantal More-winkels op vijftien. Verder opent More op 23 maart een winkel in Zutphen onder de naam Curve. Om verwarring met een lokale winkelier die More in de naam voert te voorkomen is in die plaats gekozen voor een andere naam. Tenslotte opent More in juli in Dronten een winkel in combinatie met Okay, Cecil en Street One in het oude pand van C&A. More werd in 2022 gelanceerd door Okay Fashion & Jeans en verkoopt plussize merken als Only Carmakoma, Vero Moda Curve en Pieces Curve.

Tamaris brengt kledingcollectie naar de winkel

Tamaris heeft in Dortmund de eerste lifestylewinkel geopend, waar naast de schoenen voor het eerst ook de kledingcollectie wordt verkocht. Het schoenenmerk lanceerde voor zomer 2020 in samenwerking met de Otto Group de eerste kledingcollectie, die wordt verkocht in de webshop van Tamaris en de Duitse e-tailer Otto. Eerder werden er al tassen, sieraden en brillen gelanceerd onder de merknaam van Tamaris. De collecties worden voor het eerst naast elkaar gepresenteerd in de nieuwe Tamaris-store in Dortmund, die is ingericht volgens een nieuw winkelconcept. Licht, strak en ruimtelijk en met focus op de producten. De eerste winkel van dit type wordt door Wortmann Fashion Retail zelf geëxploiteerd, zodat ervaring kan worden opgedaan en het concept zich kan bewijzen. Binnenkort volgen openingen in Mainz en in Rochefort (Frankrijk). Daarna zal het retailconcept met partners naar de belangrijke exportmarkten worden uitgerold.

Galeria Kaufhof sluit 52 van de 129 winkels

De Duitse warenhuisketen Galeria Karstadt Kaufhof sluit 52 van de 129 winkels. Zo’n 4.000 winkelmedewerkers verliezen hun baan. Op het hoofdkantoor in Essen en bij serviceafdelingen zoals IT en facility management verdwijnen nog eens 300 banen. Dat meldt Retailtrends. De winkels worden in twee etappes gesloten. Op 30 juni gaan er 21 dicht, op 31 januari 2024 de overige 31. Bij de keuze van de winkels is onder meer gekeken naar de winstgevendheid, de huurlast en de staat van de gebouwen. In oktober kwam naar buiten dat Galeria opnieuw in grote financiële problemen verkeert. Tijdens de coronacrisis sloot het al zo’n veertig winkels en scholden schuldeisers voor miljarden aan vorderingen kwijt. Galeria kreeg een lening van 680 miljoen euro van de Duitse overheid. Dat bedrag moet nog steeds worden terugbetaald. Het Belgische dochterbedrijf Inno, dat wel goed draait, is in onderpand gegeven. De schuldeisers van Galeria zouden voor meer dan een miljard euro schulden moeten kwijtschelden, ander dreigt het faillissement. Zij stemmen op 27 maart over dit voorstel.

Inflatie stijgt weer

Consumentengoederen en -diensten waren in februari 8,0 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder, meldt het CBS. In januari was de inflatie 7,6 procent. Vooral de prijsontwikkelingen van kleding en voedingsmiddelen zorgden in februari voor een stijging van de inflatie. Kleding was in februari 11,8 procent duurder dan vorig jaar. In januari was de prijsstijging op jaarbasis 9,4 procent. Voedingsmiddelen waren in februari 18,4 procent duurder dan een jaar eerder, in januari was dat 17,6 procent. Dit komt met name door de prijsontwikkeling van verse groenten. Daarnaast hadden ook de prijsontwikkelingen van een bezoek aan een restaurant en café (inclusief afhaalmaaltijden) en energie een verhogend effect op de inflatie.

Esprit geeft winstwaarschuwing af

Esprit Holdings Limited heeft voorafgaand aan de bekendmaking van de jaarcijfers van 2022 eind deze maand alvast een winstwaarschuwing afgegeven. De groep zal naar verwachting een verlies boeken van HK $ 700 miljoen (omgerekend circa €83 miljoen). In 2021 werd er nog HK $ 381 miljoen winst geboekt (circa €45 miljoen). De totale omzet daalde in 2022 van HK $ 8,32 miljard (circa €988 miljoen) naar HK $ 7,06 miljard (circa €839 miljoen), wat neerkomt op een daling van ongeveer 15,1%. De omzetdaling is volgens het bedrijf  toe te schrijven aan de wereldwijde hoge inflatie, die grote druk uitoefende op de rentetarieven, de hoge energieprijzen en daardoor hoge logistieke kosten en het conflict in Oekraïne. Deze factoren hebben het consumentenvertrouwen ernstig geschaad en bestedingsbereidheid getemperd, vooral in Europa waar de groep voornamelijk actief is.