TOP

Moeders krijgen te weinig slaap

Slechts 13% van de moeders is tevreden over het aantal uren dat ze slaapt. Langer uitslapen is de grootste wens. Dat blijkt uit een slaap- en moederschaponderzoek door JongeGezinnen.nl onder 1213 moeders.

83% van de moeders sliep 7 uur of meer voor de geboorte van haar kinderen. Na de komst van de baby slaapt slechts nog 3% meer dan 8 uur. De helft slaapt 6 uur of meer, een kwart slaapt tussen de 5 en 6 uur en 11% van de vrouwen moet het doen met maar 4 tot 5 uur slaap per nacht.

Moeder het vaakst eruit
33% van de moeder stapt ‘s nachts uit bed om voor hun kind te zorgen. Een kwart heeft de nachtdienst eerlijk verdeeld en gaat er om en om uit. 8% verdeelt het op basis van degene die ‘s morgens langer kan blijven liggen. In slechts 2% van de gevallen is vader de klos.

Wakker liggen
Een kwart van de moeders moet er een paar keer per nacht uit, 8% heeft het geluk dat zij bijna elke nacht kunnen blijven liggen. Gelukkig liggen moeders niet lang wakker als ze eruit zijn gegaan voor hun kind. 25% ligt binnen 10 minuten al weer te slapen en 40% ligt 20 tot 60 minuten wakker.

Op tijd naar bed
De meest voorkomende tijd om op te staan ligt tussen de 6.00 en 7.00 uur. Sommige mama’s blijven ietsje langer liggen, 30% komt tussen 7.00 en 8.00 uur uit bed. De meeste moeders gaan ‘s avonds tussen 22.00 en 23.00 uur naar bed. Slechts 3% houdt het vol tot na middernacht.

Invloed op werk en privéleven
Een kwart van de ondervraagden heeft op het werk te maken met concentratieproblemen wegens slaapgebrek. Privé ondervinden nog meer moeders last: 30% kan zich door slaaptekort moeilijker concentreren of maakt soms fouten. Moeders geven aan minder energie te hebben, humeuriger te worden en een kort lontje te hebben. “Na een slechte nacht is het wel eens lastig om de dag door te komen.” “Slaapgebrek maakt mijn partner en mij prikkelbaar, daardoor hebben we vaker ruzie.” “Minder energie overdag en de zin in seks… pff bij de gedachte word ik al moe!”

Bijtanken
Meer dan de helft van de moeders (60%) geeft aan dat ze tijd nemen om bij te tanken. Ze doen een dutje als de kleine slaapt of gaan naar bed terwijl hun partner of een oppas voor de baby zorgt. Toch is slaapgebrek voor de meeste moeders geen reden om zich ziek te melden op het werk, minder dan 10% doet dit wel eens.