TOP

Modint pleit voor nieuw industriebeleid

Modint pleit voor een nieuw industriebeleid speciaal voor de in Nederland nog gevestigde maakindustrie en heeft bij informateur Rosentahl en de politieke leiders van VVD en PVV aangedrongen op het formuleren van dit beleid.

Dat zei Modint-voorzitter Alphons Schouten gisteren tijdens de drukbezochte jaarvergadering van de ondernemersorganisatie voor mode, interieur, tapijt en textiel in Maarssen. Volgens Schouten moeten we zuinig zijn op de industrie die er nog in Nederland is en moet er in nieuw beleid ruime aandacht zijn voor vakgericht onderwijs, stimulering van onderzoek en ontwikkeling en toegang tot derde markten. Maar ook de bescherming van intellectueel eigendom moet hoge prioriteit krijgen. De aanpak van  illegale namaak van producten en de verkoop daarvan moet harder.

Verlanglijst

Daarnaast heeft Modint nog meer punten op het verlanglijstje voor een nieuw kabinet, om precies te zijn acht. Zo wil zij onder andere actie van de overheid om een verlaging van marktrente af te dwingen, omdat dit een enorme impuls zal geven aan de economie. Ook zien zij graag een inperking van inkoopmacht door grote afnemers en ondersteuning door de overheid via fiscale maatregelen om maatschappelijk verantwoord ondernemen door bedrijven te stimuleren.

Ook pleit de organisatie voor een effectievere exportondersteuning vanuit de overheid en het tegengaan van protectionistische tendensen in sommige EU-landen, bijvoorbeeld door het pleiten voor een verplicht ‘Made in’ -label in kleding. Modint wijst zo’n label af omdat het niets toevoegt aan de beschikbare informatie voor de consument, maar wel de administratieve lastendruk en dus de kosten voor de leverancier verhoogt.