• No products in the cart.
TOP

Modetentoonstelling The Art of Lace: van Chanel tot Iris van Herpen


Het Textielmuseum in Tilburg presenteert van 16 november 2019 tot en met 10 mei 2020 de internationale modetentoonstelling The Art of Lace, waarin het Franse Leavers kantwerk een hoofdrol speelt.

Tijdens de tentoonstelling krijgen bezoekers een kijkje achter de schermen van zowel het ontwerp- en maakproces aan de kant van de kantmakers, als de couturiers die met het kant aan de slag zijn  gegaan.

Smokkelwaar

Het van oorsprong handgemaakte kant was door de intensieve en trage productieproces extreem kostbaar. In het begin van de 19e eeuw zet in Engeland de industriële revolutie door en worden er verschillende kantmachines ontwikkeld, waaronder het Leavers weefgetouw. Na het smokkelen van de machine naar het noorden van Frankrijk ontstaat daar een rijke kantindustrie, de Leavers techniek speelt hier een belangrijke rol in. Met de komst van gebreid kant en een veranderende smaak in mode, de technische complexiteit en hoge productiekosten komt het ambacht van geweven kant vanaf de jaren ’60 onder druk te staan.

Vele gezichten van kant

Tegenwoordig produceert slechts een handvol gespecialiseerde kantmakers het materiaal, zij zijn verantwoordelijk voor de stoffen voor talloze grootste modehuizen. Het op weefgetouw geweven Leavers kant heeft door de veelzijdigheid grote voordelen voor de vaak experimentele ontwerpen van couturiers. Het kant lijkt namelijk wel delicaat, maar is anders dan gebreide kant bestand tegen rafelen. En het heeft diverse gezichten: het kan transparant of ondoorzichtig zijn en ook de patronen, het materiaal en de kleuren kunnen variëren. Ook kan het materiaal driedimensionaal geweven worden.

The Art of Lace laat 50 stukken van  onder andere Alberta Ferretti, Balenciaga, Chanel, Dior, Jean Paul Gaultier, Iris van Herpen, Louis Vuitton, Maison Margiela, Schiaparelli, Valentino en Yiqing Yin zien. Ook worden er door het museum diverse workshops en masterclasses met kant en mode als onderwerp georganiseerd. Curator van de tentoonstelling is de Franse modecurator Sylvie Marot.

Ontwerp: Karl Lagerfeld voor Chanel, lente/zomercollectie 2015