TOP

Modeontwerpers uit Den Haag in de schijnwerpers tijdens Amsterdam Fashion Week

Wat hebben Marije de Haan, Natallya Ryzhykava, Laura Smith, Allan Vos, Tessa Wagenvoort en Michelangelo Winklaar met elkaar gemeen?
Deze modeontwerpers die deze week showen tijdens Amsterdam Fashion Week komen allemaal uit Den Haag. Hiermee vertegenwoordigt deze Haagse groep ontwerpers de helft van alle Talent LAB en Young Professionals die hun collectie presenteren tijdens de modeweek.

Positieve flow

Hoe komt het dat er zoveel talent uit Den Haag komt? Is het het gunstige modeklimaat? Het antwoord van Carlo Wijnands, programmadirecteur van Amsterdam Fashion Week is duidelijk: “Ik bezoek jaarlijks alle academieshows. Opmerkelijk is dat de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag (KABK) de laatste jaren heel getalenteerde ontwerpers aflevert. Dat er deze keer zes ontwerpers uit Den Haag presenteren tijdens de AFW is dan ook niet verrassend. De academie in Den Haag zit in een positieve flow en door de steun van de gemeente geeft dit ontwerpers kansen om zich zichtbaar te maken. Juist in tijden van bezuinigingen vanuit de overheid, is stimulering vanuit gemeenten cruciaal. De Haagse ontwerpers mogen trots zijn op dit initiatief vanuit de gemeente. Een initiatief waar Den Haag het voortouw neemt om regionaal talent te ondersteunen en de noodzaak ziet om een creatieve industrie te ontwikkelen.”

Duister en verleidelijk


Modeontwerper Marije de Haan heeft haar eigen band met Den Haag. Zij heeft na haar afstuderen aan de KABK de Beurs voor Toptalent Creatieve Industrie van de gemeente Den Haag ontvangen. “Den Haag is gewoon mijn stad. Ik hoop er de rest van mijn leven te blijven wonen en werken.” Ze is druk met haar collectie. “Deze collectie is de personificatie van Lucifer: hoe zou die eruitzien als hij een mens van vlees en bloed was? Als we Mick Jagger mogen geloven (Sympathy for the devil) is hij een ‘man of wealth and taste’. Dat laat ik met mijn nieuwe collectie zien: duister, charmant, verleidelijk.”

Interviews met de andere Haagse ontwerpers vind je op www.meetthecreatives.nl.Voor informatie over Amsterdam Fashion Week

www.amsterdamfashionweek.com
Bekijk hier het Het Catwalk Programma