TOP

Modeontwerper Sonia Rykiel (86) overleden

De Franse modeontwerper Sonia Rykiel is op 26 augustus overleden. Zij leed al enkele jaren aan de ziekte van Parkinson. Ze was één van de invloedrijkste vrouwen in de Franse mode-industrie.

Modeontwerper Sonia Rykiel is afgelopen donderdag 26 augustus 2016 op 86-jarige leeftijd overleden. Haar familie maakte het nieuws bekend.

 

In 1968 opende Rykiel haar eerste boetiek in Parijs. Een winkel en een merk dat later zou uitgroeien tot een internationaal modehuis. De Parisienne was altijd gekleed in het zwart, te herkennen aan haar vurige haren en stond vooral bekend om haar comfortabele maar toch modieuze kleding. In de jaren 60 werd ‘de koningin van de knitwear’ bekend met haar gebreide, gestreepte truien die onder andere werden gedragen door Audrey Hepburn en Brigitte Bardot.

 

Tot op hoge leeftijd was Rykiel werkzaam als ontwerpster. Naast kleding hield ze zich bezig met cosmetica voor het merk Lancôme en interieurinrichting. In 2009 ontwierp ze een lingeriecollectie voor het warenhuis H&M. Haar dochter Nathalie zet tegenwoordig als creative director het modehuis Rykiel voort.

 

Sonia Rykiel werd 86 jaar.