TOP

Modeondernemer tegen Tilburgse megamall

Vrijwel alle leden (94%) van Mitex met winkels in de provincie Noord-Brabant zijn fel tegen de komst van de geplande megamall in Tilburg. Dat blijkt uit eigen onderzoek van de ondernemersorganisatie. Driekwart voorziet omzetverlies, slechts een op de tien zou zich in de mall willen vestigen.

Het megawinkelcentrum moet aan de rand van Tilburg komen, met een oppervlakte van 65.000 tot 200.000 vierkante meter. Gedoeld wordt op nieuwe aanvullende retailconcepten in het hogere segment, die niet kannibaliseren met de bestaande detailhandel in de regio.

Uit onderzoeken van oa. DHV en EIM blijkt dat er wel degelijk kannibalisatie optreedt. De omzet van de modedetailhandel in Tilburg zou dalen met 11 tot 34%, afhankelijk van de grootte van het centrum. Voor modewinkels in aangrenzende gemeenten daalt de omzet zelfs 15 tot 46%.

Mitex is daarom zwaar tegen de plannen en ondernemers worden opgeroepen in actie te komen. Met een protestbrief kunnen zij de gemeente Tilburg oproepen van de plannen af te zien. Mitex-voorzitter Jan Meerman: “Mitex is erg voorstander van innovatieve nieuwe concepten, maar bij deze mall zetten we onze vraagtekens. Wat hier moet gebeuren buiten de winkelstad verstoort alle verhoudingen. De mall is desastreus voor de detailhandel in Tilburg en omgeving en wij zullen alles doen om dwars te liggen.”

Volgende week wil de gemeente Tilburg in een openbare bijeenkomst de precieze plannen horen van de projectontwikkelaars. Later in de maand kunnen belanghebbenden hun mening kwijt, waarna de gemeente een beslissing neemt over de komst van de mall.