TOP

Modegeschiedenis Europa online gebundeld

Culturele instellingen uit twaalf verschillende Europese landen gaan een bijdrage leveren aan een online archief over de modegeschiedenis van het werelddeel.

De lancering van de testversie van dit online archief staat gepland op 2 mei. Op de website van Europeana Fashion komen zo’n 100.000 mode-items te staan. Het Europese modearchief is verbonden aan europeana.eu, een digitale bibliotheek met miljoenen historische objecten.

Zoeken
Bezoekers van het archief kunnen de informatie raadplegen door te zoeken op naam van de ontwerper, datum of trefwoord. Ieder item is voorzien van informatie, zoals een biografie bij designers of tijdschriftartikelen over een kledingstuk. Ook wordt de website voorzien van een meertalig synoniemenwoordenboek.

Deelnemers
Onder andere Les Arts Décoratifs in Parijs en het Victoria and Albert Museum in Londen verlenen hun medewerking aan het project. Ook de Nederlandse instellingen het Centraal Museum Utrecht en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid leveren een bijdrage aan het online archief.

Bundeling
Volgens Alessandra Arezzi Boza, die meewerkt aan het project, is informatie tot nu toe over het hele internet verspreid en daardoor moeilijk te vinden. “Dit is de eerste keer dat zo’n grote hoeveelheid items over mode bij elkaar wordt gebracht uit verschillende archieven en musea”, aldus de modearchivaris. “Het is een enorme uitdaging.”