TOP

Modefotograaf Patrick Demarchelier overleden, Batavia Stad voegt nieuwe merken toe en inflatie stijgt naar bijna 12 procent

De Franse modefotograaf Patrick Demarchelier is donderdag op 78-jarige leeftijd overleden. Verder meldt Batavia Stad dat drie merken een nieuwe winkel hebben geopend in het outletdorp en ziet het CBS de inflatie in maart naar bijna 12 procent stijgen. Dit en meer lees je in het nieuwsoverzicht van 1 april.

Credit foto: Batavia Stad

Modefotograaf Patrick Demarchelier (78) overleden

De Franse modefotograaf Patrick Demarchelier is donderdag op 78-jarige leeftijd overleden. Dat maakt zijn familie via zijn Instagram-account bekend. Demarchelier werkte jarenlang voor internationale modebladen als Harper’s Bazaar, Vogue en Vanity Fair. Naast zijn werk voor de bladen schoot Demarchelier campagnes voor ondermeer Chanel, Ralph Lauren, Yves Saint Laurent, Dior en Louis Vuitton. In 2018, werd de Fransman door meerdere modellen beschuldigd van seksueel grendsoverschrijdend gedrag. De omstreden fotograaf laat zijn vrouw, drie zoons en drie kleinkinderen achter.

Batavia Stad voegt nieuwe merken toe

Outletdorp Batavia Stad heeft sinds eind november drie modemerken toegevoegd aan het winkelaanbod: Reiss, Black Bananas en American Vintage. Binnenkort komt daar My Jewellery bij. Volgens Scott Otte, de marketing director van Batavia Stad geeft de komst van de nieuwe winkels ‘een boost aan het fashiongehalte van Batavia Stad’. Het persbericht meldt dat de winkelbezetting in de outlet bij Lelystad nu op bijna honderd procent zit.

Voorlopige cijfers CBS: inflatie stijgt naar bijna 12 procent

De inflatie in Nederland was in maart 11,9 procent, meldt het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) op basis van een eerste raming volgens de Europese geharmoniseerde methode. In februari was dat 7,3 procent. Dat is de grootste stijging in meer dan veertig jaar en komt bijna volledig door de hoge energieprijzen, opgedreven door de oorlog in Oekraïne. Voeding, drank en tabak werden 5,5 procent duurder en industriële goederen stegen 4,4 procent in prijs. Diensten werden 2 procent duurder. Het kabinet heeft ter compensatie van de hoge inflatie de accijnzen op brandstof per 1 april verlaagd met 17 cent per liter benzine en 11 cent per liter diesel. Die maatregel geldt zeker tot het einde van dit jaar. Volgende week donderdag komt het CBS met de inflatiecijfers volgens de Nederlandse rekenmethode. 

H&M boekt kwartaalwinst, maar kondigt winkelsluitingen aan

H&M heeft in het eerste kwartaal van 2022 (1 december 2021 – 28 februari 2022) een nettowinst gedraaid van 21 miljoen euro. Dit is een tegenvaller voor het Zweedse modebedrijf, dat rekende op een winst van 89 miljoen euro. In het kwartaalbericht meldt de directie dat de winst stukken lager is uitgekomen vanwege de negatieve effecten van corona en gedane investeringen in technologie en logistiek. De omzet steeg met 18 procent naar 4,67 miljard euro ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Naast de cijfers kondigde H&M aan komend jaar 240 winkels in gevestigde markten definitief te sluiten. Er staan ook 95 nieuwe vestigingen op de rol in onder andere Kosovo, Noord-Macedonie, Costa Rica en Equador. Wereldwijd heeft het modebedrijf ruim 4.700 winkels.