TOP

Modefabriek maakt eerste merkenlijst bekend, Kingspins en Denim Days van start en meerderheid Tweede Kamer voor ‘MKB-bank’

Modefabriek maakt de eerste merkenlijst bekend, Kingspins en Denim Days van start en een meerderheid van de Tweede Kamer is voor de komst van een bank voor speciaal voor het MKB. Dat en meer lees je in het nieuwsoverzicht van 20 april.

Foto: Katharina Wanke

Nieuwe collab: The North Face x Naomi Otsu

The North Face heeft een collectie gelanceerd met grafisch ontwerper en illustrator Naomi Otsu. De lijn is speciaal voor vrouwen en is geïnspireerd op de natuur: de print combineert de wildernis met een aantal van de meest kenmerkende elementen van The North Face, zoals het Retro Nuptse Jacket uit 1966. Otsu’s bevat verschillende culturele invloeden uit haar eigen leven uitgedrukt in levendige kleuren Planten en objecten komen speels en discreet terug in haar ontwerpen, terwijl haar maximalistische benadering van design iedere ruimte vult met betekenisvolle details. De Otsu-collectie is vanaf 19 april te koop via de eigen website van The North Face en in geselecteerde winkels van het merk.

Arket voegt outdoormerk toe

Arket voegt Klättermusen toe aan het merkenassortiment en biedt voor het eerst externe prêt-à-porter aan. Dit voorjaar introduceert ARKET Klättermusen in het assortiment van externe merken. De selectie artikelen die de ARKET collecties zal aanvullen omvat accessoires en, voor het eerst, prêt-à-porter. Klättermusen is een rigoureuze maker van bergbeklimmersuitrusting die outdoor enthousiastelingen sinds 1975 voorziet van de beste en meest duurzame uitrusting. Het merk is ontstaan in Noord-Zweden, uit een groep vrienden, en vandaag de dag is Klättermusen’s driehoekige logo een vertrouwd beeld onder klimmers en ontdekkingsreizigers. Geselecteerde Klättermusen-producten zijn vanaf 21 april 2022 verkrijgbaar op arket.com en op de volgende locaties: Amsterdam, Kopenhagen, Göteborg, Londen en Stockholm.

Foto: Arket

Kingspins en Denim Days van start

Een belangrijke week voor liefhebber van denim: vandaag tot en met zaterdag staan er twee events op het programma die voleldig in het teken staan van ‘het blauw’. Allereerst is dat sourcingevent Kingpins, dat vandaag en morgen plaatsvindt. Kingpins wordt gehouden op een nieuwe locatie, Sugar City in Halfweg. De show biedt plaats aan meer dan 80 exposanten, waaronder Advance Denim, Arvind, Bossa, Calik, Cone Denim, Desert Studio, Evlox-Tavex, Kipas, Kilim Denim, Kurabo, Lenzing, M&J Group, Naveena Denim, Sharabati Denim, Soorty, Tejidos Royo, Onder andere The Lycra Company, Tonello, Vicunha en Wiser Wash.  Aansluitend op Kingpins vinden The Denim Days plaats op vrijdag 22 april en zaterdag 23 april in de De Hallen en Denim City in Amsterdam. Op het programma van de Denim Days staan evenementen, speciale workshops en lezingen. Zo organiseert Tencel, dat dit jaar zijn 30-jarig jubileum viert, The Denim Talks over de ontwikkelingen in de markt, is er een pop-up expositie van illustrator Petra Lunenburg. Op beide dagen is er The Denim Market van 10:00 uur tot 18: 00 uur waar iedereen welkom is.

Kamermeerderheid voor ‘MKB-bank’

Een brede Kamermeerderheid is voor de komst van een zogeheten MKB-bank, een Nederlandse variant van The British Business Bank komen. Gisteren stemde een ruime meerderheid van de Kamer voor de motie van CDA-Kamerlid Mustafa Amhaouch die daartoe oproept, meldt De Ondernemer. Het is voor kleine zelfstandige ondernemers doorgaans moeilijk om financiering rond te krijgen. Met een bank voor het MKB moet het makkelijker worden voor met name de kleine ondernemingen en familiebedrijven om toegang krijgen tot financiering. Daarnaast heeft deze ‘marktplaats’ voor het mkb als voordeel dat naast de financiering ook private expertise en overheidsgelden bij elkaar worden gebracht, stelt Mustafa Amhaouch. “Een MKB-bank naar Brits model zorgt ervoor dat ook kleine ondernemers makkelijk toegang hebben tot financiering. Zo versterken we het Nederlandse ondernemersklimaat en het MKB.” Vorig jaar werd een dergelijk plan nog door voormalig staatsecretaris Economische Zaken Mona Keijzer staat afgeschoten.

Deze merken staan op Modefabriek

Meer dan 250 merken hebben een stand geboekt op Modefabriek, zo staat in een persbericht. Met nog drie maanden te gaan, een record, zegt de organisatie. Modefabriek vindt plaats op zondag 10 juli en maandag 11 juli. Het is de eerste fysieke beurs sinds de coronapandemie. De editie van afgelopen januari – de 23e en 24e – moest de organisatie op het laatste moment afzeggen wegens de pandemie. Dat de inschrijvingen nu zo snel binnenkomen, duidt er volgens Modefabriek op dat de markt weer zin heeft in een live event. “Het is fantastisch en veelbelovend dat nu al zoveel merken zich hebben ingeschreven”, zegt Caroline Krouwels, directeur modefabriek. “Dat is nooit eerder gebeurd en zegt ons echt dat iedereen ernaar uitkijkt om elkaar weer te ontmoeten, geïnspireerd te worden, zaken te doen, mode te zien. Het zal een prachtig weerzien worden.” De merken die onder meer acte de presence geven zijn Alix The Label, A Fish Named Fred, Barts, Blue Industry, Catwalk Junkie, Carl Gross, Geisha, Gaastra, Freebird, Kyra, La Fée Maraboutée, Pom Amsterdam en Zilch.

Bekijk hier de lijst merken die die deelname aan Modefabriek hebben bevestigd.