TOP

Modebladen maken modellen dikker

Stijlbijbel Vogue is het zat dat de modellen tegenwoordig zo mager zijn. Deze week schreef hoofdredactrice Alexandra Schulman een brief naar verschillende ontwerpers met de boodschap: geen graatmagere modellen meer in Vogue.

De discussie over te dunne modellen op de catwalk en in de bladen duurt maar voort. Campagnes voor echte schoonheid en anti-anorexia sites lijken niet te helpen, dus maken de bladen de modellen zelf maar ‘dikker’ met photoshop.

Vogue

“De modehuizen sturen ons voortdurend kleding die veel te klein is. Daardoor worden we gedwongen om magere modellen te gebruiken die nog net in de kleren passen,” zegt Alexandra Schulman. De brief van de hoofdredactrice ging naar onder andere ontwerpers Karl Lagerfeld, Donatella Versace, Stella McCartney en John Galliano.

Het is afwachten hoe de ontwerpers op de brief reageren. Zo is van Karl Lagerfeld bekend dat hij een extreme voorliefde heeft voor erg dun. Volgens Schulman willen lezers geen graatmagere meisje meer in tijden van crisis. Voor haar was de belangrijkste reden voor de brief dan ook de economische crisis, jammer.

Tweede Kamer

In Nederland zijn er echter wel plannen om magere modellen te weren uit de bladen. CDA-Kamerlid Sterk vindt namelijk dat foto’s van graatmagere modellen moeten worden geweerd uit de bladen. Vandaag zal ze dat voorstellen in een debat met minister Plasterk.

“We moeten voorkomen dat meisjes de strijd aangaan om zo weinig mogelijk te wegen,” zegt Sterk in de Telegraaf. Ze is bang dat makkelijk beïnvloedbare meisjes een voorbeeld nemen aan de foto’s van de magere modellen. Sterk wil daarom dat de bladen zelf een gedragscode opstellen.