TOP

Mode Stipendium 2017 voor Ronald van der Kemp

Ontwerper Ronald van der Kemp ontving 6 februari 2017 het zevende Cultuurfonds Mode Stipendium, dat werd uitgereikt in de Bijenkorf in Amsterdam. Daar wordt de collectie van de ontwerper sinds kort verkocht. Van der Kemp was zichtbaar ontroerd met de bekroning op 25 jaar werk.

Foto: RVDA

Het Cultuurfonds Mode Stipendium, in 2010 ingesteld door een anonieme mecenas (kuntsbeschermer), is de grootste prijs die een modeontwerper in Nederland kan ontvangen. Dit Stipendium bestaat uit een wisseltrofee (een poedel ontworpen door Atelier Ted Noten) en een geldbedrag van €50.000,-. Angélique Westerhof, directeur van de Dutch Fashion Foundation, adviseert het Prins Bernhard Cultuurfonds bij de selectie van de ontvanger van de prijs. Dit jaar is dat modeontwerper Ronald van der Kemp geworden.

Bestaande materialen

Uit het juryrapport: “Na 25 jaar werkzaam te zijn geweest binnen de hoogste regionen van de internationale mode-industrie heeft Ronald van der Kemp ervoor gekozen zijn eigen koers te varen”, motiveert Westerhof de keuze voor Van der Kemp. Daarbij linkt ze naar de noodzaak van verandering van het modesysteem, bijvoorbeeld op het gebied van productie en duurzaamheid. “Zijn explosieve high fashion demi-couture wardrobes, voornamelijk gemaakt van bestaande materialen, vormen zijn inspirerende antwoord op de buitensporige overproductie in deze industrie. Zijn new ethics in luxury fashion zijn een reactie op het huidige modesysteem. Van der Kemps ontwerpen zijn chic, avant-garde, cool en tegelijkertijd tijdloos. Het is dan ook geen wonder dat hij alle support geniet van de internationale modemedia en dat zijn ontwerpen worden gedragen door de meest uitgesproken wereldsterren.”

Reactie op het modesysteem

Ronald van der Kemp nam het Stipendium in stijl in ontvangst met een kleine presentatie van looks uit zijn vijfde ‘wardrobe’, zoals hij zijn collecties noemt. Hij toonde zich zichtbaar ontroerd met de toekenning, de eerste prijs die hij naar eigen zeggen in al die jaren ontvangt. De 52-jarige ontwerper studeerde in 1991 af aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en werkte voor Bill Blass, Barneys, Guy Laroche, Céline, Escada en Wolford. In 2015 lanceerde hij zijn eigen label RVDK, als reactie op het huidige vluchtige modesysteem met zes collecties per jaar. Zijn kleding wordt gedragen door beroemdheden als Kate Moss, Inez van Lamsweerde en Doutzen Kroes.