TOP

Mode- en schoenenbedrijven in de knel door verlaging kredietlimieten

Retailers dreigen in de problemen te komen omdat kredietverzekeraars de kredietlimieten hebben verlaagd of zelfs beëindigd. En dat heeft grote gevolgen voor de kaspositie van deze én andere bedrijven.

De drie grootste kredietverzekeraars van Nederland beëindigen of verlagen massaal hun kredietlimieten vanwege de corona-uitbraak en wijzen bijna alle nieuwe aanvragen af. Dat blijkt uit een rondgang van het FD. Zonder deze garanties verliezen ondernemers de steun van banken en andere financiële partners en stokt de toelevering.

Vele tientallen winstgevende ketens kwamen volgens het FD de afgelopen dagen klem te zitten doordat Atradius, Euler Hermes en Coface hun kredietlimieten introkken of verlaagden, zo blijkt uit correspondentie in handen van het FD. De kredietverzekeraars verwijzen daarbij naar Covid-19.

Inretail-directeur Jan Meerman zei op maandagochtend tegen BNR dat hij het onverantwoord vindt. “Dit kunnen we er niet bij hebben. We hebben het al erg moeilijk, omdat we meer dan 80 procent omzetverlies hebben. Als dit er nog extra bij komt, dan is dat de genadeklap.” Meerman benadrukt dat het ook gaat om gezonde bedrijven wiens kredietlimieten zijn verlaagd en dat het gaat om de banen van honderdduizenden Nederlanders.

Inretail heeft inmiddels met de overheid gesproken over dit onderwerp. “De overheid is bereid een bijdrage te verlenen. Deze week komt er als het goed is een debat in de Tweede Kamer om meer garanties te geven aan kredietverzekeraars. Volgens mij gaat de Kamer deze week een groot gebaar maken, dus ik hoop dat we dit probleem volgens week uit de wereld hebben”, aldus Meerman tegen BNR.