TOP

MKB grootste doelwit spooknota’s

Er komen steeds meer meldingen van nepnota's binnen op fraudemeldpunt.nl. Het Steunpunt Acquisitiefraude (SAF) noteerde in 2009 een stijging van maar liefst 40% ten aanzien van het jaar daarvoor. Het MKB lijkt het grootste slachtoffer.

Het Nederlands Dagblad meldt dat het aantal meldingen toenam van zo’n 3000 in 2008 tot 4200 vorig jaar. MKB-Nederland, de werkgeversorganisatie voor het midden- en kleinbedrijf, schat dat er jaarlijks zo’n 500 miljoen euro door de fraudeurs wordt binnengehaald. “Dat is een gruwelijk bedrag”, aldus een woordvoerster in de krant.

Notoire boosdoeners zijn OfficeExpert en Biz Telefoongids, aldus het SAF. In totaal zijn er zeker 330 malafide aanbieders actief in ons land, die veelal kleinere ondernemers benaderen. Het gaat vaak om aanbiedingen van naamsvermelding in een gids, op internet of op een cd-rom.

Volgens een in opdracht van het ministerie van Justitie uitgevoerde studie naar acquisitiefraude is het aantal geregistreerde meldingen bij het SAF maar een fractie van het totaal aantal gedupeerden. Slachtoffers hebben soms niet door dat ze worden benadeeld. Anderen worden ervan weerhouden om melding van de fraude te maken, door schaamte- of schuldgevoelens.

Overigens zijn niet alleen ondernemers slachtoffer van de acquisitiefraude. Ook publieke organisaties, scholen en ziekenhuizen worden benadeeld, evenals banken en uitzendbureaus.