TOP

Miss Etam gaat door met 85 winkels

De nieuwe eigenaar van Miss Etam gaat verder met minimaal 85 winkels. Dat blijkt uit het faillissementsverslag. Ook de shop-in-shops van Promiss bij V&D blijven bestaan.

Uit het faillissementsverslag dat 28 augustus is gepubliceerd blijkt dat de nieuwe eigenaar van Miss Etam, Roman & Stern Holding, verder gaat met minimaal 85 winkels van de modeketen die in april failliet ging. Vóór het faillissement had de Etam Group nog 140 winkels van Miss Etam en meer dan 60 winkels van Promiss.

Voor 68 winkels waarvan de huur was opgezegd door de curatoren is Roman & Stern Holding een nieuwe huurovereenkomst aangegaan. Met de verhuurders van 16 andere winkels is de eigenaar nog in onderhandeling. Bij de vestiging in Enschede loopt een bodemprocedure tegen de verhuurder, omdat die het huurcontract op de dag van het faillissement had opgezegd. 

Tegen NU.nl zegt curator Martijn Vermeeren: “We proberen zoveel mogelijk winkels bij de doorstart te krijgen. Het definitieve aantal is nog niet bekend, omdat we ook nog een aantal procedures voeren om indeplaatsstelling af te dwingen.”

Met 19 winkels heeft de curator een beroep gedaan op deze zogenaamde ‘indeplaatsstelling’, een ongewijzigde overname van het huurcontract. Voor 9 van deze 19 winkels is inmiddels een nieuwe huurovereenkomst gesloten.

Ook is overeengekomen dat de 20 shop-in-shops van Promiss bij V&D worden voortgezet.

Goed fundament

In mei had de nieuwe eigenaar al aangekondigd lagere huren te willen bedingen. Alleen dat zou een vestiging weer levensvatbaar kunnen maken. Verder wilde de nieuwe eigenaar focussen op kostenbesparing, service in de winkels en uitbreiding van e-commerce. Het bedrijf zei destijds dat wanneer er op deze drie punten is ingegrepen, de Etam Groep een goed fundament heeft voor de toekomst. Miss Etam en Promiss hebben beiden een enorme klantengroep en een hoog niveau omnichannel retail, aldus de holding.

Onderzoek

Het faillissement van Miss Etam in april zou het gevolg zijn van teruglopende vraag naar vrouwenmode en toegenomen concurrentie. De curatoren gaan nog uitgebreid onderzoek doen of dit ook echt de oorzaak is van het faillissement.

Schuldenlast

Miss Etam heeft nog een flinke schuldenlast. ABN Amro Bank en ING Bank hebben gezamenlijk een vordering ingediend van €15,7 miljoen euro. Ook is er nog 1,6 miljoen euro huur te voldoen. Verder wil de belastingdienst nog 9 miljoen ontvangen en hebben 55 werknemers een vordering ingediend ter hoogte van 950.000 euro.