TOP

Minister wil gesprek over brandveiligheid textielfabrieken

Minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking wil met Nederlandse textielbedrijven om de tafel om te bespreken hoe zij onveilige situaties in buitenlandse textielfabrieken kunnen aanpakken.

Aanleiding hiervoor is de grote brand die afgelopen weekend meer dan honderd arbeiders (vooral vrouwen) in de textielfabriek Tazreen Fashion in Bangladesh het leven kostte. De acht verdiepingen tellende fabriek beschikte niet over nooduitgangen, waardoor veel arbeiders niet konden vluchten voor de brand die was uitgebroken op de begane grond.

Brandveiligheid 

Minister Ploumen wil met Nederlandse kledingbedrijven bespreken wat zij samen met de overheid kunnen doen om misstanden bij de productie van kleding te bestrijden. Een heikel punt is de brandveiligheid van en vluchtroutes in fabrieken. Volgens actiegroep Clean Clothes Campaign zijn sinds 2006 meer dan vijfhonderd doden gevallen bij branden in Bengaalse textielfabrieken. Bangladesh is na China de grootste textielleverancier van Europa, met vierduizend textielfabrieken.

C&A

Er werd een grote partij kleding voor C&A aangetroffen in het uitgebrande gebouw van Tazreen Fashion. Een topman van C&A is direct na de brand naar Bangladesh gereisd om te bekijken wat het bedrijf voor de slachtoffers en hun nabestaanden kan betekenen. Tazreen Fashion zou ook produceren of hebben geproduceerd voor onder andere Walmart, Enyce, Piazza Italia, Kik, Teddy Smith, Ace, Dickies, Fashion Basics en Infinity Woman.

De Clean Clothes Campaign (in Nederland bekend als Schone Kleren Campagne) maakt zich al jaren hard voor het verbeteren van de brandveiligheid in fabrieken in Bangladesh.