TOP

Minister stelt beslissing koopzondag een jaar uit

Minister Maria van der Hoeven stelt de ingangsdatum van de wet over koopzondagen een jaar uit.

De afgelopen weken is er veel te doen geweest om de wet rondom koopzondagen. De minister van Economische Zaken besloot deze uit te stellen omdat ze de onzekerheid onder ondernemers en werknemers niet wil vergroten in deze tijd van crisis. Verschillende politieke partijen hebben verontwaardigd gereageerd op het uitstel. Het Centraal Planbureau deed onderzoek naar de gevolgen van een beperking op koopzondagen in Nederland.

Onderzoek
Het CPB berekende dat de beperking van koopzondagen direct hooguit tweeduizend banen kost. Op de lange termijn gaat het om enkele honderden banen. Gemiddeld kost de wet een winkel een kwart procent van het aantal openingsuren per jaar en heeft deze maar een beperkt effect op de economie. In totaal zal het aantal koopzondagen worden teruggedrongen van 6000 naar 5300 per jaar.

VVD
De Tweede Kamer wil zo snel mogelijk een debat over het besluit van minister Van der Hoeven. De meningen over het uitstel én over de wet zelf lopen sterk uiteen. De VVD is verbaasd over het uitstel. Ton Elias (VVD) vindt dat de keuze over zondagsopening bij de winkeliers zelf moet liggen. “Laat mensen ook zelf kiezen of ze op zondag naar de kerk, het strand of het sprotveld gaan of dat ze willen winkelen.”

SP
Volgens de SP gebruikt Maria van de Hoeven de verkeerde argumenten. “Je bestrijdt geen crisis door de mensen vaker de gelegenheid te bieden hun geld uit te geven”, zegt kamerlid Sharon Gesthuizen. “Je geeft een euro maar één keer uit.” Door de crisis wordt de zondag voor werknemers steeds meer een normale werkdag, daar moet volgens de partij iets aan gedaan worden.

Christen-Unie
De Christen-Unie Amsterdam wil weten wat de Amsterdammers vinden van de discussie over koopzondag door middel van een referendum. Vorige week besloot de gemeente dat de winkels in heel Amsterdam op zondag open mogen. Tweede Kamerlid Cynthia Ortega-Martijn vroeg wethouder Lodewijk Asscher: “Is heel Amsterdam opeens toeristisch gebied geworden?” Fractievoorzitter Arie Slob is vooral tegen het landelijke uitstel. “Dit kan minister Van der Hoeven niet zomaar in haar eentje beslissen, zo doen we dat niet.”

SGP
Fractievoorzitter van de SGP Bas van der Vlies zegt teleurgesteld te zijn over het besluit. “Wanneer het kabinet zijn eigen wetsvoorstel serieus zou nemen, zouden ze het niet uitstellen.” Volgens de gereformeerden negeert het kabinet met dit besluit de positieve, ontspannende waarde van de zondag.

D66
D66 lijkt de enige partij te zijn die blij is met het uitstel. Volgens Boris van der Ham zouden “mensen in economisch moeilijke tijden werkloos raken door een ideologisch stokpaardje van het kabinet.” De partij is voor behoud van meerdere koopzondag in grensgebieden, omdat veel Belgen en Duitsers vaak op zondag boodschappen komen doen in Nederland. Volgens het onderzoek zouden de gevolgen van de beperking in die gebieden het grootst zijn.

 

Doe ook de poll over de koopzondag of laat een reactie achter…