TOP

Minister De Jager: ondernemer is motor van economie

"De ondernemer is de motor waar de economie op drijft." Dat waren de woorden van demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager. Hij was één van de sprekers op 14 april in het tjokvolle Beatrixtheater in Utrecht tijdens de Week van de Ondernemer. Het thema van het congres was 'Ondernemen anno morgen'.

Vorig jaar stond de crisis centraal, nu is er volgens de verschillende sprekers weer sprake van langzaam herstel. Maar we zijn er nog niet, luidt het algemene oordeel. Deze dag staat in het teken van verandering. Bijna elke spreker benadrukt het belang van sociale media zoals Twitter. Als je echt vooruit wilt als ondernemer, moet je hiervan gebruikmaken.

De overheid heeft volgens de minister nu ook een belangrijke taak. “In Nederland is er een vruchtbare bodem waar wij als overheid de taak hebben om de zaadjes te ontkiemen. Wij moeten als overheid kansen creëren, zodat ondernemers die kansen kunnen aanpakken. Het is tijd om creatief te denken en om te veranderen. Een goed samenspel tussen de ondernemer en de overheid is heel belangrijk”, benadrukt de minister.

Twee peilers overheid
Nu het dieptepunt van de crisis is geweest, moet de overheid een tandje bijzetten. Hij spreekt van twee belangrijke peilers. “Veel bedrijven gaan kopje onder. Als overheid richten we ons daarom op het bevorderen van liquiditeit. Ten tweede moet de overheid maatregelen nemen voor de toekomst, zodat ondernemers er sterker uitkomen. Dat zal vooral gaan om de belastingdruk die verlaagd wordt voor MKB’ers, zoals de successiebelasting.

Overheid moet bezuinigen
Toch is er geen reden om al te gaan juichen volgens De Jager en moeten we de treurige feiten onder ogen zien. De economie is met 4 procent gekrompen. “En dat is groter dan ooit, nog groter dan de crisis in 1931. Daar komt nog een overheidsschuld en een hoge werkloosheid bij. De overheid heeft een tekort van 30 miljard per jaar. Daarom moet de overheid zich nu nodig in eigen vlees snijden en dat betekent bezuinigen. De overheid is aan zet en het is meer dan ooit van belang om de motor te laten draaien.”

Maria van der Hoeven
Maria van der Hoeven, minister Economische Zaken, kon er niet bij zijn, maar heeft wel een videoboodschap opgenomen voor de zaal. Van der Hoeven benadrukt de zware tijden die we in Nederland hebben, maar dat “we ook van economisch herstel mogen spreken, maar voorzichtig. Alle zeilen moeten bijgezet worden en heel belangrijk, innoveer als ondernemer en richt je blik naar buiten. Geld is daarvoor ontzettend belangrijk en daarom is de overheid bezig om de kredietstromen naar het MKB op peil te houden. Dit jaar is dat 3 miljard euro”, aldus Van der Hoeven.

Tijdens de Week van de Ondernemer van 13 tot en met 15 april zijn er nog meer inspirerende sprekers, zoals Ruud Veltenaar. Volgens Veltenaar speelt de economische crisis vooral in onze hoofden. “We zitten in een hele andere crisis, namelijk een enorme leiderschapscrisis.” Nieuwsgierig naar zijn opmerkelijke sessie en gouden tips? In de eerstvolgende Textilia lees je wat je volgens Veltenaar moet doen voor een meesterlijk ondernemerschap.