TOP

Minder faillissementen in de modebranche

Het aantal faillissementen in de Nederlandse modebranche is met een derde gedaald.

In het eerste kwartaal van 2014 zijn minder kledingwinkels failliet gegaan dan in 2013. In totaal sloten 49 kledingwinkels de deuren, tegenover 74 in 2013. Dat is een daling van ongeveer 33 procent. Dat meldt Retailnews op basis van gegevens van de website Faillissementsdossier.nl. In het eerste kwartaal van 2014 gingen in totaal 2672 bedrijven en instellingen failliet. In 2013 waren dat er nog 3470.

Toch heeft de modebranche het nog steeds erg moeilijk. Van alle sectoren vielen de meeste klappen in de non-foodsector en daarvan maakte de modebranche het grootste deel van uit. In de non-foodsector gingen in het eerste kwartaal van dit jaar 154 retailers failliet (tegen 212 in 2013), waarvan dus 49 winkels in kleding en modeartikelen en textielsupermarkten.

Andere sectoren

In de foodbranche daalde het aantal faillissementen in het eerste kwartaal van 31 naar 23. Het aantal internet- en postorderbedrijven dat failliet werd verklaard is juist toegenomen in 2014. Vergeleken met het eerste kwartaal van 2013 steeg dat aantal van 17 naar 23 bedrijven. 

Ook minder bijstandsaanvragen

De daling van het aantal faillissementen gaat gepaard met een daling van het aantal  bijstandsaanvragen door mkb-ondernemers. Het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf (IMK) maakte deze week bekend dat het aantal bijstandsaanvragen door mkb-ondernemers met 11 procent is gedaald ten opzichte van het eerste kwartaal van 2013.

Met name het aantal winkeliers dat een beroep deed op de bijstand daalde aanzienlijk, namelijk met 30 procent. “Wij zien dit afgelopen kwartaal grote verschillen tussen verschillende sectoren”, zegt Han Dieperink, algemeen directeur van IMK. “De detailhandel en zelfstandige adviseurs lijken door het dieptepunt heen te zijn, terwijl bijvoorbeeld ondernemers in de thuiszorg en kinderopvang het juist wat moeilijker lijken te hebben.”